Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri o crestere usoara a cursului, care s-a mentinut peste 4,41 lei/euro, prag deasupra caruia a revenit marti pentru prima data dupa o saptamana.

Referinta pentru euro a crescut cu 0,28 de bani, la 4,4137 lei, dupa un avans de aproape 1 ban marti. Paritatea dolarului a urcat cu 0,27 bani, la 3,4901 lei, mai lent decat in sedinta precedenta, cand avansul s-a situat la 1,45 bani. Evolutia leului in raport cu dolarul este data de variatiile monedei americane pe marile piete financiare, unde s-a intarit in fata euro in ultima perioada.

Pentru francul elvetian, banca centrala a anuntat un curs de 3,6543 lei, in urcare cu 0,26 bani comparativ cu marti, informeaza Mediafax. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4125- 4,4150 lei, in crestere usoara fata de 4,4120 lei pe finalul sedintei de marti. Operatiunile din piata interbancara au variat intre un minim de 4,4126 lei/euro, atins in deschiderea tranzactiilor, si un maxim de 4,4188 lei/euro.

"Datele economice din zona euro continua sa fie slabe (publicarea datelor privind vanzarile cu amanuntul din Olanda din aceasta dimineata oferind un nou exemplu), iar aceasta ne face sa credem ca moneda nationala ar putea evolua astazi cu o tendinta slaba de apreciere", afirma, intr-o nota catre investitori, economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.

Citeste si:
Comertul cu amanuntul, in usoara crestere in Romania
Volumul cifrei de afaceri...

In regiune, forintul si zlotul au inregistrat variatii reduse, dar in directii opuse. Astfel, moneda poloneza s-a depreciat cu 0,1%, in timp ce forintul s-a intarit cu 0,1% in raport cu euro. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut miercuri la 2,23% - 2,73%, de la 2,45% - 2,95% pe an marti.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat, de asemenea, la 2,23% - 2,73%, de la 2,45% - 2,95% pe an in sedinta precedenta. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se situeaza la 2,77% pe an, fata de 2,89% pe an marti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce spune premierul Orban despre majorarea salariului minim