Cel putin 11 banci europene dintr-un total de 130 din zona euro nu au trecut testul de stres, derulat de catre Banca Centrala Europeana (BCE), in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana, parte a evaluarii generale, care au verificat rezistenta bancilor la situatii ipotetice de criza, noteaza Business Insider.

BCE va publica rezultatele evaluarii fara precedent a soliditatii financiare a bancilor din zona euro pe 26 octombrie, la capatul unui an de investigatii. Rezultatele testelor vor face distinctie intre deficitele de capital identificate in analiza calitatii activelor si cele descoperite in cadrul scenariilor de baza si al scenariilor de criza.

Patru banci din Grecia, trei din Italia si doua din Austria s-ar afla printre creditorii care asa cum arata informatiile preliminare ar fi picat testul de stres. Nu exista insa detalii cu privire la dimensiunea necesarului de capital pe care aceste banci trebuie sa-l stranga, in contextul in care datele ar putea fi revizuite pana in ultimul moment.

Rezultatele finale vor include si informatii suplimentare importante, precum emisiunile efectuate de banci pe piata de capital in 2014. Analiza BCE va arata daca cele mai mari 130 de banci din zona euro au trecut testul calitatii activelor si al rezistentei la socurile economice. Presa internationala a identificat, de asemenea, printre bancile care au picat testul si un creditor din Cipru si, posibil, inca doi, din Belgia si Portugalia.

Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de institutii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul sa previna producerea unor noi crize financiare. Testele de stres, parte a evaluarii generale, care au verificat rezistenta bancilor la situatii ipotetice de criza, au fost realizate in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana. Aceasta institutie va publica in aceeasi zi rezultele testelor de stres aplicate bancilor din Uniunea Europeana.

Ce banci au PICAT testele de...
Citeste si: Ce banci au PICAT testele de stres BCE

Bancile care nu indeplinesc plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie sa prezinte planuri de corectare a situatiei in decurs de doua saptamani de la publicarea evaluarii BCE, in care sa explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse in aplicare in termen de 6-9 luni. Institutiile financiare care nu vor trece testele privind capacitatea de a rezista in situatii de criza vor avea mai mult timp la dispozitie pentru atragerea de capital decat bancile care nu dispun de suficient capital in conditiile actuale.

Sursa foto: Shutterstock / Bomba cu ceas, zona euro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Bancile din Grecia ar putea vinde subsidiarele din Romania