23 Decembrie 2014

2014 in piata asigurarilor, grave turbulente in timpul aterizarii din criza



Anul care tocmai se incheie nu prevestea la start nimic din furtuna de anchete DNA, arestari si destituiri, care a maturat totul in 2014, de la companii de asigurari, patroni, manageri si pana la reprezentanti ai autoritatilor. Consecintele acestor evenimente le vom cunoaste cu siguranta in anii ce urmeaza.

Accidentul aviatic din Apuseni

Un avion de mici dimensiuni de tipul Britten-Norman Islander BN2, la bordul caruia se afla un echipaj medical specializat in transplanturi de organe, s-a prabusit la data de 20 ianuarie, in Muntii Apuseni. Echipa medicala era formata din patru medici - Radu Zamfir, Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu -, si Aurelia Ion, studenta-ofiter la Medicina Militara. Tanara de 23 de ani a murit de frig, langa epava avionului, la cateva ore de la impactul cu solul, iar pilotul Adrian Iovan s-a stins la scurt timp dupa accident, din cauza ranilor grave suferite. Ceilalti ocupanti ai aparatului de zbor au scapat cu rani mai mult sau mai putin grave.

Aeronava era asigurata prin doua polite, de raspundere civila fata de terti si de asigurare de accidente a personalului navigant si a pasagerilor, incheiate de Scoala Superioara de Aviatie la Omniasig VIG, in baza unui contract incheiat in mai 2013. Asigurarea acoperea riscul de deces sau invaliditate totala permanenta in cazul pilotilor si pasagerilor pana la suma de 287.500 euro.

Sursa foto: Mediafax


Ancheta ASF - Carpatica Asig

  • 28-29 ianuarie: DNA efectueaza perchezitii in 17 sedii din Bucuresti si Sibiu ale Carpatica Asig, pentru suspiciuni de coruptie, in cazul mai multor persoane. Bilantul: Marian Mirzac, Radu Mustatea si Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, retinuti pentru 30 de zile. Alaturi de cei trei, se dispunea inceperea urmaririi penale asupra Laurei Chitoiu, director al directiei de avizari din cadrul ASF, pentru infractiunea de abuz in serviciu si asupra lui Ovidiu Ioan Giurgea, functionar in cadrul ASF.
  • 30 ianuarie: ASF dispune o serie de masuri, urmare a anchetei DNA: Reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig si solicitarea de informatii cu privire la indicatorii de solvabilitate si lichiditate. In plus, autoritatea de supraveghere a sesizat Parlamentul Romaniei cu privire la situatia lui Marian Mirzac.
  • 12 februarie: Marian Mirzac demisioneaza din functia de membru in Consiliul ASF.

Mediafax Foto


Primele zvonuri despre Astra Asigurari

  • 7 februarie: in presa apar informatii dintr-un raport, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, potrivit carora ASF, care a negat existenta documentului, suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, iar rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.
  • Exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca era cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane euro. De asemenea, Astra Asigurari ar fi transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (din Insulele Cayman si CSI). In acelasi timp, Astra Asigurari ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.
  • 14 februarie: Astra Asigurari anunta intenția de majorare a capitalului social cu 20 milioane lei, pana la un total de 212,7 milioane lei. Principalii actionari ai companiei sunt The Nova Group Investments Romania - 72,68% sºi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, ambele companii fiind controlate indirect de Dan Adamescu.

Astra Asigurari, administrata de KPMG

  • 18 februarie: ASF plaseaza Astra Asigurari sub administrare speciala iar KPMG Advisory este compania desemnata sa gestioneze redresarea liderului pietei de profil. Consiliul director si cel de supraveghere al companiei sunt suspendate.
  • Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, il acuza pe fostul sef al CSA, Daniel Tudor, ca a protejat Astra Asigurari: "In ultimii cinci ani, Astra Asigurari nu a fost controlata aproape deloc. A fost un control inceput in 2012 si finalizat in 2013, mai precis vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere a ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi am gasit controlul finalizat. Fosta conducere CSA a stabilit un plan de masuri esalonat pe noua luni, pana la 31 decembrie 2013. Domnul Daniel Tudor probabil ca va avea multe de raspuns. Domnul Daniel Tudor a fost cel care a protejat Astra Asigurari". De asemenea, acesta a mai aratat ca, in ultimii ani, Astra Asigurari a fost auditata de o "firma de apartament".

Basescu solicita revocarea sefilor ASF

  • 19 februarie: Traian Basescu solicita Parlamentului "revocarea imediata" a intregii conduceri a ASF: "Nu ne putem juca cu o piata de 10 miliarde euro. ASF este o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, profund incompetenti si nepregatiti". Afirmatiile presedintelui au venit dupa ce, in perioada 10-14 februarie, in presa au aparut informatii cu privire la salarizarea membrilor din conducerea ASF si a unora dintre angajatii institutiei.
  • In replica, ASF spune ca "remarca acest atac fara precedent la adresa unei intregi institutii de supraveghere a statului roman vine in contextul in care ASF a luat o masura fara precedent in piata asigurarilor. ASF mai remarca, de asemenea, ca pentru Traian Basescu, ASF este "o cloaca'' iar patronul Astra Asigurari este ''domnia sa''.
  • 21 februarie: DNA anunta inceperea urmaririi penale impotriva presedintelui ASF, Dan Radu Rusanu, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, in dosarul "Carpatica". Dan Radu Rusana era acuzat ca a intreprins demersuri pentru inlãturarea din cadrul consiliului ASF a fostului vicepresedinte ASF, Daniel Tudor si inlocuirea acestuia cu Marian Mirzac si protejarea, implicit, frauduloasa a intereselor Carpatica Asig. De asemenea, Dan Radu Rusanu era suspectat ca a exercitat presiuni, "urmarind si reusind impunerea" lui Radu Mustatea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.).
  • 25 februarie: DNA solicita inceperea urmaririi penale impotriva lui Daniel Chitoiu, iar presedintele ASF, Dan Radu Rusanu este retinut pentru 24 de ore.
  • 4-5 martie: Judecatorii Curtii de Apel decid ca Dan Radu Rusanu sa fie arestat preventiv pentru 30 de zile. Dan Radu Rusanu demisioneaza din functia de presedinte al ASF.

Misu Negritoiu preia conducerea ASF

  • 31 martie: Comisiile reunite de buget-finante-banci au avizat numirea lui Misu Negritoiu, fostul director general al ING Bank Romania, in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu 44 de voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri.
  • "Institutia trebuie recladita si reprofesionalizata. M-am angajat la asta si sunt hotarat s-o fac. Trebuie sa am un ragaz de timp. Desigur ca trebuie reconstruita si imaginea (...) ASF este poate cea mai damboviteana institutie din Romania azi. Noi trebuie s-o facem o institutie europeana", a afirmat Misu Negritoiu.
  • "Trebuie sa intarim functiile de supraveghere si control, care sa dea confortul consumatorilor ca au incredere si sunt protejati. Peste zece milioane de consumatori au legatura cu aceste piete, si nu sunt doar RCA. Le trebuie educatie investitionala (...) Cred ca pe pietele financiare s-a cam trerminat epoca in care poti sa faci bani usor, in niciun caz incalcand regulile. Jucatorii trebuie sa stie ca functionam cu reguli si disciplina. Cine nu le respecta, dispare", a continuat Misu Negritoiu.

Perchezitii la Omniasig VIG

  • 14 mai: Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput o serie de verificari la sediile sediile Omniasig Vienna Insurance Group (VIG), ancheta care viza mai multe persoane, printre care si directorul general al societatii de asigurare, precum si toti directorii de sucursale si directorii de vanzari. Anchetatorii suspecteaza in acest caz ca s-ar fi falsificat peste un milion de politie de asigurare, iar prejudiciul se presupune se ridica la cateva milioane de euro.
  • In legatura cu actiunile de verificare desfasurate la sediile Omniasig, Directoratul companiei afirma prin intermediul unui comunicat de presa faptul ca "unicul obiect al actiunii de verificare desfasurata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de compania noastra in a doua jumatate a anului 2013, respectiv in perioada de intrare in valabilitate a politelor PAID."

Carpatica Asig intra in redresare financiara

  • 16 mai: ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare pentru societatea Carpatica Asig, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea. "Decizia a fost comunicata si societatii. Conducerea Carpatica ASIG are obligatia sa intocmeasca si sa depuna la sediul ASF un plan de redresare financiara, in cel mult 20 de zile de la data primirii de catre societate a deciziei ASF. Consiliul de Administratie al Societatii Carpatica ASIG raspunde de ducerea la indeplinire in mod corespunzator a dispozitiilor deciziei de redresare financiara pe baza de plan de redresare.", se arata in comunicatul ASF.
  • 3 septembrie: ASF aproba planul de redresare financiara pentru Carpatica Asig. Societatea vea ca tinta: restabilirea profitabilitatii operationale prin echilibrarea portofoliului de asigurari, reducerea cheltuielilor de achizitie si de administrare; atragerea de noi resurse financiare printr-un nou aport de capital social in numerar, atragerea unui imprumut subordonat si atragerea unui investitor strategic;
    imbunatatirea cadrului de guvernanta corporativa si administrare a riscului prin schimbarea auditorului extern statutar, optimizarea programului de reasigurare, imbunatatirea sistemelor informatice si actualizarea profilului de risc, concomitent cu analiza impactului Solvency II la nivelul societatii.

Shutterstock / Accident auto


ASF intra in "razboi" cu brokerii RCA

  • 6 noiembrie: ASF adopta un set de masuri prudentiale, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015, cu impact asupra activitatii de subscriere si intermediere a politelor RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor. Una dintre acestea va obliga intermediarii de a incasa prima pentru asigurarea de raspundere civila direct in contul asiguratorului, ceea ce afecteaza vanzarea online a politelor RCA.
  • De asemenea, asiguratorii RCA au obligatia de a practica aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat; nu pot oferta, promova si comercializa asigurari RCA la alte prime de asigurare decat cele rezultate din aplicarea tarifelor de prima si se interzice modificarea tarifelor de prima mai devreme de 12 luni de la ultima modificare. La acestea sa adauga obligatia asiguratorului RCA de a utiliza tarife de prima astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare.
  • Noile propuneri au constituit prilej de dezbatere aprinsa, in ultimele trei luni ale anului, intre brokeri, asiguratori, ASF si altii jucatori din piata. Reprezentantii asociatiei au reprosat autoritatii de supraveghere absenta consultarilor prealabile si au solicitat totodata initierea unui dialog constant cu UNSICAR in materia reglementarilor legislative. Referindu-se la masurile cuprinse in cele doua norme recent supuse dezbaterii publice de catre ASF (Proiectul de modificare al normei RCA si Proiectul de norma privind autorizarea si functionarea brokerilor), Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR, afirma ca amandoua normele fac parte din registrul: "Hai sa-i desfiintam pe brokeri!"

Shutterstock / RCA, asigurare


AXA rupe contractul cu Astra Asigurari si semneaza cu Certinvest

  • 20 septembrie: Francezii de la AXA au anuntat ca acordul de vanzare a operatiunilor de asigurari AXA Life Insurance Romania catre Astra Asigurari, anuntat in data 29 noiembrie 2013, a incetat. "AXA continua sa evalueze optiunile strategice, luand in considerare interesul clientilor si al angajatilor sai din Romania", arata grupul francez.
  • Anuntul AXA era previzibil dupa ce presedintele ASF, Misu Negritoiu, a afirmat intr-o conferinta de presa ca Astra nu se califica pentru preluarea altui asigurator. "Cand esti in redresare financiara vinzi, nu cumperi", a declarat Misu Negritoiu la 12 iunie intr-o conferinta de presa.
  • 18 decembie: Drept urmare, AXA s-a reorientat si a vandut, in cele din urma, operatiunile de asigurari de viata si economisire din Romania catre SAI Certinvest si SIF Transilvania, retragandu-se astfel definitiv de pe piata romaneasca. SAI Certinvest va achizitiona 70% din filiala AXA din Romania, AXA Life Insurance SA, iar SIF Transilvania, 30%.

Martin Good / Shutterstock.com

Nota: O parte din informatiile prezentate sunt preluate din revista PRIMM.




Citeste si