De asemenea, BNR ar putea reduce dobanda cheie cu inca 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25% in luna februarie, in conditiile in care inflatia inregistreaza un nivel scazut, potrivit analistilor Erste, scrie Mediafax.

Institutul National de Statistica a anuntat ca preturile de consum au scazut in luna decembrie cu 0,1% fata de noiembrie, pe fondul ieftinirii marfurilor nealimentare cu 0,5% si al unor preturi usor mai mari la servicii si alimente, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 0,83%, un minim record.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reiterat saptamana trecuta ca rata inflatiei va ramane pentru mai multe luni sub intervalul tintit de BNR, prognoza fiind diferita fata de estimarile anterioare in principal din cauza scaderii sub anticipatii a pretului petrolului.

Citeste si:

In luna noiembrie, BNR a redus prognoza privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate in august.

Saptamana trecuta, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.