Inflatia se va situa mult sub marginea inferioara a intervalului tintit de Banca Nationala (BNR), de 2,5% plus/minus un punct procentual, in primele sase luni din acest an, urmand sa creasca treptat pana in luna decembrie, spre 1,7%, se arata intr-un raport al grupului Erste.

De asemenea, BNR ar putea reduce dobanda cheie cu inca 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25% in luna februarie, in conditiile in care inflatia inregistreaza un nivel scazut, potrivit analistilor Erste, scrie Mediafax.

Institutul National de Statistica a anuntat ca preturile de consum au scazut in luna decembrie cu 0,1% fata de noiembrie, pe fondul ieftinirii marfurilor nealimentare cu 0,5% si al unor preturi usor mai mari la servicii si alimente, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 0,83%, un minim record.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reiterat saptamana trecuta ca rata inflatiei va ramane pentru mai multe luni sub intervalul tintit de BNR, prognoza fiind diferita fata de estimarile anterioare in principal din cauza scaderii sub anticipatii a pretului petrolului.

In luna noiembrie, BNR a redus prognoza privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru 2014 si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate in august.

Saptamana trecuta, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri