BCE va lansa in martie un program extins de achizitii de active din zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana in septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale, a anuntat joi presedintele bancii Mario Draghi. In urma anuntului, moneda unica europeana s-a depreciat la 1,1465 unitati fata de dolar, dupa care a revenit peste 1,15 unitati.

Fata de lira sterlina, euro a scazut la 0,7578 unitati, cel mai mic nivel din februarie 2008. Euro s-a depreciat si fata de yen, la 134,94 unitati, cea mai scazuta rata din noiembrie 2013.

In acelasi timp, noile masuri de stimulare a economiei din zona euro anuntate de BCE au dus la cresterea actiunilor pe pietele europene, indicele Europe Stoxx 600 extinzand avansul de miercuri, cand a inchis la maximul ultimilor sapte ani. Bursa din Moscova a crescut cu 2,58%, iar pietele din Spania si Italia au urcat cu peste 1,5%, potrivit Bloomberg.

Citeste si:

Investitorii, care anul trecut au evitat sa faca plasamente in active rusesti in urma deprecierii rublei pe fondul sanctiunilor economice internationale, se reorienteaza catre piata din Rusia, pe masura ce pretul petrolului da semne de stabilizare aproape de 50 de dolari/baril si fluctuatiile rublei se atenueaza.

"Masurile BCE duc la cresterea apetitului pentru active riscante si creaza noi stimuli pentru achizitiile de titluri rusesti", a declarat pentru Bloomberg Oleg Popov, director in cadrul Allianz Investments din Moscova.

Sursa foto: Euro, Shutterstock.com