"Si in 2014 am fost pesimistul de serviciu si am estimat o scadere de 5% la finalul anului. Asa cum ma asteptam, lucrurile sunt departe de a merge intr-o directie normala. ASF este departe de produce ceea ce ne asteptam, iar in piata sunt mult prea multe barfe", a declarat Cristian Constantinescu, fostul presedinte al UNSAR si director general al Allianz-Tiriac, in cadrul XPRIMM Forecast Meeting.

"Nu am primit raspuns la intrebarea si se pare ca sunt cam singurul care o spune cu voce tare: in baza carei legi functioneaza Astra Asigurari si nu numai? Inconsistenta decizionala se vede cu ochiul liber in toate balbele care au fost legate de brokeri", a spus Cristian Constantinescu (foto).

Datele preliminare aferente pietei de asigurari, centralizate de INSURANCE Profile, indica un volum de prime brute subscrise de 5,9 miliarde lei, la finalul lunii septembrie, in scadere cu 5,8% fata de primele trei trimestre din 2013. Segmentul de asigurari de viata s-a diminuat cu 6,3%, la 1,2 miliarde lei, in vreme ce asigurarile generale au totalizat 4,7 miliarde lei, in scadere cu 5,6%.

Referitor la ultima modificare a Normei RCA, data catre sfarsit de noiembrie 2014 si modificata la jumatatea lui ianuarie 2015, Cristian Constantinescu a precizat ca aceasta trebuia modificata mult mai consistent. "Prevederea care obliga societatea sa isi acopere obligatiile asumate din prima de asigurare incasata era oricum egala cu zero: in primul rand, nu putea fi controlata si, in al doilea rand, nu exista nicio penalitate".

Fostul sef Allianz Tiriac-Asigurari a adaugat ca nu intelege "anularea unei prevederi care limita nivelul facturilor pe care grupuri de service-uri independente le pot prezenta societatilor de asigurare si care in foarte multe cazuri sunt sunt de doua, chiar trei ori cat o factura de reprezentanta, folosindu-se alte piese decat cele originale. Mi se pare un mare pas facut inapoi, la nu stiu ce fel de presiuni si cu ce fel de avanataje, fara ca cineva de la ASF sa aiba curiozitatea sa studieze in piata de asigurari cam care este impactul asupra daunei medii al facturilor de la aceste service-uri. Atunci nu m-ar surprinde deloc ca CEETAR sa apara si atunci ma intreb daca ASF, declarativ, vrea sa reduca prima de asigurare si presiunea asupra clientului de asigurari, de ce ia masuri total contrare care evident vor duce la crestere".

Mai mult, Cristian Constantinescu a calificat drept "aberante" declaratiile unor inalti reprezentanti din ASF "cum ca ar urma sa fie verificate societatile de asigurari si amendate pentru abuzurile unor niveluri de prima. ASF n-are absolut nicio baza legala pe care sa fundamenteze un asemenea demers". "De aceea, este foarte greu de facut o prognoza cu privire la ce se va intampla cu piata de asigurari in 2015 inainte de a avea o imagine mai clara asupra a ce va face ASF in 2015", a incheiat Cristian Constantinescu, la XPRIMM Forecast Meeting.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri