Conversia creditelor in valuta trebuie sa tina cont de directiva europeana nr. 17 din 2014, care stabileste ca operatiunile de conversie a creditelor se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia, arata opinia Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Directiva europeana nr. 17 are ca termen de aplicabilitate luna martie 2016, motiv pentru care CPBR considera ca elaborarea unei legislatii
nationale care sa se armonizeze cu principiile directivei este posibila chiar din acest an, asa incat orice operatiune de conversie ulterioara acesteia sa respecte principiile legislatiei europene.

"Referitor la diferitele propuneri legislative sau ale societatii civile care vizeaza impunerea unui curs de schimb altul decat cel al pietei pentru conversia creditelor acordate in franci elvetieni, consideram ca aceasta problema nu poate fi tratata decat punctual, intre bancile care au acordat astfel de credite si clientii acestora, pentru gasirea de solutii viabile. Astfel, bancile membre ale CPBR care au acordat in trecut credite in aceasta moneda mentioneaza ca au demarat deja actiuni consistente pentru a reduce povara cresterii sumelor de plata ca urmare a aprecierii francului elvetian atat fata de leu cat si fata de celelalte valute, determinata de decizia bancii centrale a Elvetiei. Astfel de masuri
bilaterale, ce vor fi avute in vedere si in continuare, sunt deja cunoscute din anunturile publice facute de aceste banci in zilele imediat urmatoare aprecierii monedei elvetiene", se arata in comunicatul CPBR.

Retail jobs

Bancile au tot interesul de a putea pastra clientii creditati si de aceea suntem optimisti in formularea celor mai eficiente oferte posibile, care sa mentina un echilibru intre posibilitatea clientilor de a‐si plati imprumuturile si a bancilor de a‐si limita pierderile cu care se confrunta deja si a putea continua sa contribuie la cresterea economica.

CPBR atrage atentia ca impunerea pe cale legislativa a unor solutii care nu respecta principiile economiei de piata sau se indeparteaza de principiile europene in domeniu pot genera, pe langa lipsa de predictibilitate in domeniile activitatii economice si investitionale, a unor situatii inechitabile in randul clientilor. Spre exemplu, persoane care au contractat credite de sute de mii sau milioane de franci elvetieni sau alte valute pentru investitii in afaceri imobiliare, ar beneficia de aceleasi conditii ca cei care in mod obiectiv nu‐si mai pot achita ratele lunare pentru singura proprietate familiala cumparata.

Citeste si:
CCR, cea mai asteptata decizie a anului pe tema creditelor in franci
Legea conversiei creditelor...

Steven van Groningen, presedintele CPBR si CEO al Raiffeisen Ban, sustinea in toiul crizei francilor ca fiecare banca are obligatia sa gaseasca solutii pentru clientii sai cu credite in franci, dar trebuie sa acorde atentie si deponentilor, intrucat costurile inutile pentru sustinerea debitorilor in franci elvetieni ar avea ca efecte dobanzi mai mici la depozite sau credite mai scumpe.

De altfel, Raiffeisen Bank a luat decizia sa usureze situatia clientilor cu credite in franci, prin resetarea anticipata a dobanzii, cu cinci luni inainte, pentru a tine cont de scaderea dobanzii cheie a Bancii Centrale a Elvetiei.

"Bancile membre ale CPBR recomanda clientilor prudenta in luarea unor decizii in momente de volatilitate a pietelor valutare, cu impact in derularea ulterioara a unor credite pe termen lung. In acelasi timp, CPBR face apel la responsabilitate din partea reprezentantilor autoritatilor statului, dar si din partea profesionistilor din domeniile economic si juridic, atunci cand se exprima public sau in cadrul consultatiilor acordate clientilor, sa nu incurajeze decizii conjuncturale care ar putea avea un impact negativ pe termen lung", afirma patronatul bancar.

Citeste si:
Cate credite in franci elvetieni mai are Raiffeisen Bank in portofoliu
Raiffeisen Bank mai are in...

De asemenea, referitor la proiectul de lege al insolventei persoanelor fizice, bancile membre ale CPBR apreciaza ca adoptarea unei asemenea forme de legislatie este binevenita, insa doar in masura in care va fi bine definita si reglementata poate reprezenta un instrument
de solutionare si doar pentru unele cazuri extreme.

"O astfel de lege ar fi deci benefica doar in masura in care nu va incuraja abuzurile in aplicare si lipsa de disciplina la rambursare in randul persoanelor fizice, ci dimpotriva, va determina aceste persoane sa isi gestioneze cat mai eficient bugetul de care dispun si sa faca o reala prioritizare a cheltuielilor si a nevoilor curente. Din pacate, ca si concept, pana in prezent consideram ca el nu a fost corect promovat si nici mediatizat deoarece a fost circulat ca o solutie perceputa ca potential salvatoare pentru consumatorii care, mai mult sau mai putin, pe o durata mai lunga sau mai scurta de timp, se confunta cu unele dificultati financiare, insa doresc sa‐si mentina nivelul de trai actual chiar in conditiile scaderii veniturilor dupa perioada de criza", subliniaza CPBR.

Citeste si:
Zdenek Romanek îl înlocuiește pe van Groningen la șefia Raiffeisen...
Raiffeisen România își ia CEO...

Membrii CPBR sunt Banca Comerciala Romana, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit‐Tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania. Cele sase banci care compun CPBR detin circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem, angajatii
acestora reprezentand peste o treime din totalul lucratorilor in sectorul bancar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri