Rezultatul negocierilor cu FMI si CE va fi cunoscut doar luni, dupa ce delegatia comuna se va intalni cu premierul Victor Ponta, intrucat in negocierile de sambata nu s-a ajuns la un acord privind mai multe subiecte, cele mai importante vizand pretului gazelor pentru populatie si Complexul Hunedoara

"In primul rand, expertii Comisiei Europene insista pentru o solutie privind liberalizarea pretului la gaze, unde partea romana nu a avut aproabare de a ingeta procesul. Discutiile au fost aprinse si pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care expertii internationali cer lichidarea companiei. Decizia pe cele doua subiecte a fost amanata si urmeaza sa fie negociata, cel mai probabil luni, de delegatia comuna FMI si CE direct cu premierul Victor Ponta", au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax, dupa discutiile de sambata dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, si delegatia comuna Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Fostul ministru delegat pentru Energie Razvan Nicolescu afirma, la inceputul lunii decembrie, ca are acordul Comisiei Europene pentru amanarea calendarului de liberalizare a pretului la gazele destinate populatiei pana in 2021, iar nicio majorare nu va mai fi aplicata pana la 1 iulie 2015, insa informatia nu a fost confirmata de oficialii europeni.

Potrivit calendarului convenit cu partenerii internationali, Romania trebuia sa majoreze pretul final al gazelor destinate populatiei cu 2% de la 1 octombrie si 2% de la 1 ianuarie 2015, prin cresterea tarifului reglementat pentru gazele din productia interna de la 48,5 lei/MWh la 49,8/MWh in toamna anului trecut si la 50,6 lei/MWh de la inceputul acestui an. Calendarul mai prevedea majorarea pretului la gazele pentru populatie cu 2% de la 1 aprilie si cu inca 3% de la 1 iulie 2015.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Expertii FMI si CE insista si pentru o solutie de lichidare a Complexului Energetic Hunedoara, companie pentru care exista deja o cerere in instanta pentru declansarea insolventei.

De altfel, Gherea declara inca de la finele anului trecut, imediat dupa preluarea portofoliului la Energie, ca Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este aproape de insolventa si trebuie eficientizat.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale care au acoperit in 2013 circa 7% consumul de energie la nivel national.

Compania a fost infiintata in 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au apartinut Companiei Nationale a Huilei.
Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei in martie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri