Procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili daca HSBC, a doua mare banca din lume, a ajutat clienti americani sa nu isi plateasca taxele, in urma informatiilor din presa potrivit carora banca a ajutat clienti bogati sa ascunda active de ordinul milioanelor de dolari.

Autoritatile americane investigheaza si daca HSBC a manipulat cursul valutar, iar un oficial a declarat luni ca Departamentul de Justitie ar purtea redeschide in acest context un acord convenit de procuratura cu aceasta banca, in 2012. Acordul a facut parte dintr-o intelegere de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC sa evite acuzatii penale, dupa ce s-a descoperit ca banca a contribuit la transferarea a sute de milioane de dolari proveniti din trafic de droguri, prin sistemul financiar american.

"Este foarte posibil ca acordul sa fie redeschis din cauza activitatilor bancii, fie in cazul evaziunii fiscale fie in cel al manipularii cursului valutar", a declarat oficialul din procuratura americana. In Marea Britanie, Parlamentul urmeaza sa deschida o ancheta referitoare la practicile HSBC in Elvetia.
Actiunile HSBC sunt in declin cu 2%, dupa ce luni au inchis in scadere cu 1,6%. Un purtator de cuvant al HSBC a refuzat sa comenteze, marti.

Filiala elvetiana HSBC Private Bank, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete

HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. Statul elvetian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial si incalcarea legislatiei privind secretul bancar. Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnalistilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc retinut la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, se numara printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Citeste si:

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport. "Recunoastem si suntem raspunzatori de deficientele din trecut, legate de respectarea regulilor si deficientele de control", a precizat banca in urma dezvaluirilor.

HSBC a explicat ca divizia din Elvetia nu a fost integrata complet in HSBC dupa preluarea acesteia, in 1999, ceea ce a permis persistenta unor standarde "mult prea scazute".

Informatiile au declansat o dezbatere politica in Marea Britanie, inaintea alegerilor parlamentare din luna mai. Margaret Hodge, lider marcant al Partidului Laburist aflat in opozitie, a spus ca autoritatile fiscale au facut prea putine eforturi pentru colectarea taxelor.

Recunoasterea deficientelor de catre HSBC l-a readus in centrul atentiei pe Stephen Green, presedinte executiv al bancii in perioada 2006-2010. Green a devenit ulterior membru al Parlamentului si a fost ministru al Comertului si Investitiilor intre 2011-2013.

HSBC colaboreaza cu autoritatile care investigheaza problemele fiscale. Autoritatile din Franta, Belgia si Argentina au anuntat la randul lor ca investigheaza informatiile.

Sursa foto: HSBC / Shutterstock.com