Marcel Adams, un canadian nascut in Romania in 1920, este posesorul contului de peste 800 mil. dolari din Elvetia deschis in cadrul bancii HSBC, informeaza Radio Canada.

Potrivit Forbes, Marcel Adams este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din domeniul imobiliar in Quebec, compania sa, Iberville Developments, fiind fondata in 1958. Averea lui Adams a fost estimata la 1,3 mld. dolari.

Marcel Adams, 94 de ani, si fiul sau Sylvan Amas, cel care ii administreaza afacerile, si-au deschis in 2004 un cont secret la filiala elvetiana a bancii britanice HSBC. Contul era deschis in numele bancii Summit International, din Barbados, detinuta tot de familia Adams, conform Radio Canada, care a lucrat in parteneriat cu ICIJ si Le Monde, in ancheta internationala denumita SwissLeaks, in care au fost consultate peste 60.000 de documente bancare secrete ale bancii HSBC, scurse de un fost angajat.

Cine este Marcel Adams?

Marcel Adams s-a nascuta la Piatra Neamt in 1920 sub numele de Abramovich, el reusind sa supravietuiasca lagarelor Holocaustului. Dupa ce a evadat in 1944, pe cand Romania era condusa efectiv de maresalul Ion Antonescu, Adams a fugit in Israel, cu ajutorul Agentiei Evreiesti, si s-a stabilit la Pardes Hanna, langa Haifa, luptand in razboiul de Independenta al Israelului. Ulterior acesta a emigrat a plecat in Canada in 1951 si a muncit initial ca tabacar.

Swissleaks

Scandalul “Swissleaks” a izbucnit la inceputul acestei luni. HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti.

Citeste si:
Elvetia renunta din 2019 la restrictiile pe piata muncii pentru romani
Presedintele Iohannis a...

Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.

Printre clientii mentionati in raport se numara si regele Mohammed VI al Marocului, mai multi membri ai familiei regale din Arabia Saudita, printul Salman bin Hamad Al Khalifa din Bahrain, precum si cunoscuti artisti si sportivi. In replica la informatiile publicate in raportul ICIJ, HSBC a transmis ca institutia bancara a suferit o "transformare radicala in ultimii ani", in principal in privinta masurilor pentru combaterea fraudelor fiscale, in urma careia subsidiara din Elvetia si-a redus portofoliul de clienti cu aproape 70% incepand din 2007.

Foto: Mediafax

Citeste si:
Locuitorii unui canton elvetian au interzis burqa printr-un referendum
Elvetia: O majoritate...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
2015 - Criza aprecierii francului elvetian a afectat multi romani