Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu detine informatii oficiale legate de conturile pe care romanii bogati le au in bancile din strainatate, insa este interesata de obtinerea acestora, daca sunt disponibile la nivelul agentiilor fiscale din alte state, a declarat miercuri Eugen Serban, seful Directiei Verificari Fiscale.

"In cazul referitor la conturi bancare din strainatate, Agentia Fiscala nu se afla in posesia unei astfel de informatii pe cale oficiala, insa daca sunt astfel de informatii disponibile vom purcede pe cale oficiala sa intram in posesia lor. Totusi, ar putea sa ne intereseze daca o persoana are o suma mare in conturi, pentru ca aceasta suma nu a fost facuta cu siguranta deodata, daca persoana are profilul de a se incadra in istoria noastra de risc sau de programe strategice", a afirmat Serban la o conferinta de presa a PwC Romania, citat de Mediafax.

El a aratat ca, in masura in care aceste informatii sunt disponibile la nivelul altor agentii fiscale, autoritatile romane vor face demersuri sa obtina astfel de date. "Din punctul nostru de vedere, al directiei ne intereseaza si am vrea sa cunoastem astfel de informatii, mai departe sunt demersuri oficiale care nu depind neaparat de directia noastra. La nivel de ANAF, de Guvern sunt probabil cai oficiale de obtinere sau de solicitare a acestor informatii", a spus Serban.

Cum a ajutat banca elvetiana peste 100.000 de indivizi

HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. Statul elvetian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial si incalcarea legislatiei privind secretul bancar. Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnalistilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc retinut la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, se numara printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC.
Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport. HSBC Holdings este investigata in SUA, Marea Britanie, Franta si alte tari dupa ce a recunoscut ca la divizia de private banking din Elvetia au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienti sa eludeze fiscul. HSBC colaboreaza cu autoritatile care investigheaza problemele fiscale. Autoritatile din Franta, Belgia si Argentina au anuntat la randul lor ca investigheaza informatiile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri