Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, de 170 milioane lei, generate de provizioane in plus

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a trecut anul trecut pe pierderi, inregistrand un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un castig de 38,4 milioane lei in 2013, dupa ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru credite neperformante.

Astfel, banca din Sibiu, controlata de Ilie Carabulea, a revenit pe pierderi, dupa doi ani in care a reusit sa obtina profit, de 38,4 milioane lei in 2013 si de 21,6 milioane lei in 2012, potrivit rezultatelor BCC transmise vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Profitul operational s-a situat insa anul trecut la 58,1 milioane lei, in crestere cu 3,6% fata de 2013 si cu 45% peste nivelul bugetat, dar a fost anulat de volumul mare de provizioane constituite pentru creditele neperformante, respectiv de 231,6 milioane lei, arata Mediafax.

"In urma discutiilor cu auditorii bancari si cu Banca Nationala a Romaniei, banca a decis sa inregistreze provizioane suplimentare (IFRS), pentru a egala provizioanele inregistrate conform standardelor locale (RAS)", se arata in comunicatul bancii. Ca urmare a provizionarii, rata de acoperire a creditelor neperformante a ajuns la 73,4% in decembrie 2014. Totodata, Carpatica a scos din bilant in septembrie credite provizionate integral in valoare de 121,4 milioane de lei si a ramas cu o rata a creditelor neperformante de 38%, mult peste media sistemului bancar, care s-a redus la 15% anul trecut.

Carpatica a respins oferta de fuziune cu Nextebank

Potrivit BCC, calitatea imprumuturilor acordate in ultimii doi ani indica un cost al riscului sub 2%. "Banca Comerciala Carpatica a ajuns in momentul in care actionarii trebuie sa ia decizii urgente si importante. Desi in prezent creditele neperformante sunt acoperite cu ajustari pentru depreciere, banca are nevoie urgent de modificari in structura actionariatului si sa atraga capital in vederea atingerii obiectivelor strategice de crestere", a declarat in comunicat directorul general al bancii, Johan Gabriels.

Conducerea bancii a primit mandat de la actionari sa atraga capital nou pentru dezvoltarea institutiei de credit, urmand sa prezinte noi optiuni in adunarea actionarilor din 28 aporilie, dupa ce au fost analizate o serie de propuneri. Gabriels spune ca atragerea de capital suplimentar poate fi realizata cu succes doar in conditiile unei noi structuri a actionariatului.

Citeste si:
Ce pierderi a inregistrat Banca Comerciala Carpatica in S1
Banca Comerciala Carpatica a...

Actionarii Carpatica au respins in decembrie oferta de fuziune cu Nextebank si au imputernicit directoratul bancii sa poata majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioada de un an, prin emisiune de actiuni legate de imprumuturi subordonate convertibile in actiuni. Banca anuntase, la convocarea AGA, ca actionarii care detin pachetul majoritar la Banca Comerciala Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea si partile afiliate, au anuntat decizia de a vinde participatiile, iar ceilalti actionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului institutiei de credit.

Potrivit informatiilor, ar exista discutii cu alti doi actionari institutionali, care nu detin insa institutii de credit in Romania, ceea ce inseamna ca nu se poate realiza o fuziune. Activele totale ale bancii au scacut cu 20%, la 3,25 miliarde lei, ca urmare a diminuarii portofoliului de titluri.
Cheltuielile operationale au fost mai mici cu 1,1% anul trecut si au ajuns la 164 milioane lei, iar raportul cost/venit a scazut la 71,9%, fata de 74,46% in anul precedent.

Capitalurile proprii s-au diminuat cu 43,6%

Totodata, venitul net bancar s-a redus cu 1,3%, la 214 milioane lei, pe fondul scaderii soldului brut al creditelor cu 4%, reflectand o abordare mai prudenta a apetitului la risc. Banca a acordat anul trecut imprumuturi noi de 505 milioane lei, iar soldul net al creditelor a ajuns la 1,04 miliarde lei, in scadere cu 15%.

Soldul depozitelor a ajuns la 2,88 miliarde lei, in urcare cu 2,3%, baza de resurse nefiind afectata semnificativ de aspectele reputationale privind arestarea lui Ilie Carabulea la inceputul anului trecut. "Excesul de lichiditate a bancii a fost investit in principal in titluri de stat, in scopul conservarii valorii acesteia pentru o viitoare majorare de capital necesara pentru a putea accelera procesul de creditare", se mai spune in comunicat.

Citeste si:
Patria: Bancherii sa coboare in curtea fermierilor daca vor credite
Codrut Nicolau, Patria Bank:...

Raportul credite/depozite s-a plasat la 51,6%. Venitul net din dobanzi a scazut cu 6,8%, la 66,6 milioane lei, cel din comisioane a fost mai mic cu 12,7%, de 24,6 milioane lei. Rata de solvabilitate estimata pentru luna decembrie se situeaza la 10,59%. Capitalurile proprii s-au diminuat cu 43,6%, la 223,62 milioane lei. Banca Comerciala Carpatica este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar cele mai recente tranzactii s-au operat la un pret de 0,0620 lei/titlu, in scadere cu 2,52% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 195,07 milioane lei.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri