Ce profituri fac bancherii dupa curatarea bilanturilor

Desi intregul sistemul bancar a inregistrat anul trecut pierderi de peste 4 miliarde lei (aproape un miliard de euro), in contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanturilor, o mare parte din cele mai mari banci anunta profituri interesante.

In asteptarea rezultatelor BCR, cea mai mare banca din sistem, iata o retrospectiva a celor mai noi cifre din banking-ul romanesc.

Banca Transilvania a obtinut anul trecut un profit net de 448,1 milioane lei (101 mil. euro), in crestere cu 19,5%, pe fondul unui control al costurilor mai bun, desi provizioanele au urcat cu 57%, la 638 milioane lei, iar activele s-au apreciat cu 11,2%, la 35,64 miliarde lei.

"In 2014 am decis sa continuam politica de a investi local, de aceea am abordat provocari noi, asa cum este achizitionarea Volksbank Romania. Vom continua sa avem o atitudine pragmatica si antreprenoriala urmarind oportunitati de crestere profitabila a bancii si a Grupului Financiar BT. Focusul nostru este in continuare cresterea eficientei si sustinerea economiei romanesti. In acelasi timp ramanem atenti si precauti la provocarile mediului economic actual atat din Romania, cat si din regiune", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.

Raiffeisen Bank a raportat in Romania un profit dupa plata taxelor de 97 de milioane de euro, in scadere cu 3% fata de 2013. Banca a anuntat, insa, ca provizioanele au scazut cu 20%.

Citeste si:
Banca Transilvania anunță un profit de 261 de mil. de lei in primul...
Banca Transilvania anunță un...

Venitul operational in Romania a scazut usor in 2014, la 462 de milioane de euro, de la 465 de milioane de euro in 2013. Provizioanele constituite de banca pentru credite neperformante au scazut la 85 de milioane de euro anul trecut, fata de nivelul de 106 milioane de euro din 2013, in timp ce cheltuielile administrative generale au coborat de la 271 milioane de euro la 266 de milioane de euro in perioada analizata.

BRD a revenit pe profit anul trecut, de 43,2 milioane lei, ca urmare a scaderii costului net al riscului cu 43% si a unui bun control al costurilor, potrivit datelor bancii, care in 2013 a inregistrat o pierdere de 385 milioane lei.

"Anul 2014 a marcat un punct de cotitura pentru BRD, in care banca a revenit pe profit reusind in acelasi timp sa isi imbunatateasca profilul de risc si eficienta operationala", a declarat Philippe Lhotte, presedintele director general al BRD.

Anul trecut, BRD a continuat sa implementeze masuri de optimizare a costurilor care au determinat o reducere a cheltuielilor operationale cu 2,9% comparativ cu 2013. Raportul cost/venit a fost de 50,2%.

Citeste si:
OTP revine pe profit în T1 după ce pandemia trimisese pe minus...
OTP revine pe profit în T1...

De asemenea, banca a reusit sa reduca rata creditelor neperfomante (de la 24,9% la sfarsitul anului 2013 la 20,3% la sfarsitul anului 2014) in principal datorita implementarii unei politici active de stergere si vanzare de creante, in acelasi timp imbunatatind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 69% la sfarsitul anului 2013 la 71% la sfarsitul anului 2014).

Costul net al riscului a scazut cu 43% fata de anul 2013 cu evolutii favorabile pe ambele segmente, companii si persoane fizice.
BCR, cea mai mare banca din sistemul bancar romanesc, isi va publica rezultatele financiare vineri, 27 februarie.

Profitul net individual al UniCredit Tiriac Bank a crescut cu 7% anul trecut, la 80,3 milioane lei (18,25 mil. euro), iar veniturile operationale totale au scazut cu 2,1%, la 1,3 miliarde lei (293,4 milioane euro), potrivit datelor bancii.
In acelasi timp, cheltuielile operationale au scazut cu 1,3% in 2014, la 692 milioane lei (155,7 milioane euro), iar profitul operational s-a plasat la 612 milioane lei (137,8 milioane euro), in scadere cu 3% fata de anul precedent, potrivit raportarii individuale pe banca in 2014.

Bancile au avut, in ultimii sase ani, pierderi totale de 8 miliarde lei si castiguri de 0,9 miliarde lei in doi ani, pierderea neta fiind astfel de 7,1 miliarde lei. Potrivit datelor BNR, provizioanele constituite de banci in procesul de curatare a portofoliului de credite neperformante au dus la o pierdere neta a sistemului in primele de aproximativ 2 miliarde de lei.

Citeste si:
CEC Bank, finanțări AGRO IMM Invest: care sunt condițiile și...
CEC Bank, finanțări în...

Sursa foto: Foto: Bank, Shutterstock.com
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri