19 Februarie 2015

O luna de la criza francului elvetian. Cine este vinovat pentru situatia datornicilor?



In perioada scursa de la aprecierea semnificativa a francului elvetian, parlamentarii mai mult au simulat identificarea unor solutii, guvernantii vor sa extinda o schema fiscala care nu a functionat niciodata, iar bancile incearca sa-si consoleze clientii cu mici facilitati temporare. In tot acest timp, romanii imprumutati in franci platesc rate mult mai mari, scrie Adevarul.

Direct afectati de scumpirea francului elvetian sunt cei 75.412 romani care au credite in valuta exotica, in cea mai mare parte imobiliare, contractate in anii 2007-2008, cand cursul de schimb se situa la 1,8-2 lei/franc.

Reprezentantii Guvernului au fost primii care s-au aratat preocupati de soarta romanilor cu credite in franci elvetieni, desi stradania lor de a gasi o solutie nu a dat inca roade. La doar o zi de la declansarea crizei francului, premierul Victor Ponta i-a cerut lui Darius Valcov, ministrul Finantelor, sa discute cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei si sa gaseasca solutii pentru cei afectati. „I-am cerut ministrului sa discute cu BNR si sa fie propuse masuri“, a spus Ponta, la 16 ianuarie.

Cititi mai mult despre posibilele solutii pentru rezolvarea crizei francului elvetian in Adevarul.

Foto: Shutterstock



Citeste si