Asociatia Romana a Carnii: Reducerea TVA va salva de la faliment multe firme si va creste consumul

Scaderea TVA la carne si produse din carne, propusa in proiectul noului Cod Fiscal, va contribui la salvarea de la faliment a multor firme din domeniu, va ajuta la cresterea consumului si va aduce la buget 300 de milioane de euro din reducerea evaziunii, potrivit Asociatiei Romane a Carnii.

Esti interesat(a) de fiscalitate? Participa joi, 5 martie, la FISCAL 360, conferinta wall-street.ro care dezbate cele mai actuale teme fiscale pentru antreprenori si manageri. Inscrie-te aici.

Totodata, reprezentantii asociatiei cred ca masura va determina si o scadere a preturilor in magazine pentru carne si produsele din carne. "Consideram ca aceasta masura va duce la reducerea preturilor la raft si la o crestere a consumului in zona carnii si a preparatelor de carne cu cel putin 20%. De asemenea, reducerea TVA va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, venituri care se vor situa la un nivel de cel putin 160 milioane euro numai din cresterea consumului", se arata intr-un comunicat semnat de Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, relateaza Mediafax.

Potrivit sursei citate, evaziunea fiscala se va reduce considerabil, asigurandu-se venituri bugetare de pana la 300 de milioane de euro anual. Potrivit reprezentantilor asociatiei, cu cativa ani in urma, cand TVA a crescut de la 19% la 24%, consumul de carne si preparate de carne a scazut cu 30%.

De asemenea, scaderea TVA va contribui la salvarea de la faliment a multor companii din domeniul producerii si procesarii carnii si la crearea de noi locuri de munca, se mai arata in comunicatul asociatiei.

Citeste si:
Pierderile de mai multe milioane de euro în industria cărnii în...
Dana Tănase, ARC: Pierderile...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Reprezentantii din industria carnii s-au plans de probleme in ultimul an

Reprezentantii industriilor de carne s-au plans in ultimul an ca au probleme cu vanzarile din cauza excesului de marfa ieftina intrata pe piata autohtona din tarile UE, dupa embargoul impus de Rusia produselor alimentare din tarile Uniunii Europene.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca scaderea TVA la carne, legume si fructe, propusa in proiectul noului Cod Fiscal, va reduce evaziunea fiscala si efectele embargoului impus de Rusia, si ca se asteapta ca aceste produse sa se ieftineasca.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 si introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Citeste si:
Cresterea de subventii si reducerea TVA pentru legumicultori
Dragnea anunta cresterea de...

Ulterior, cota standard de TVA ar urma sa fie diminuata de la 20% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Pentru 2016, incasarile la buget sunt estimate sa scada cu 11,6 miliarde lei, dar cu o crestere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri