Perspectivele pentru volumele de finantari noi in prima jumatate a anului 2015 raman pozitive, arata un sondaj realizat in randul jucatorilor don piata de leasing financiar din Romania, o pondere de 84% din cei intervievati asteptandu-se ca acestea sa creasca, in timp ce doar 7% anticipeaza o scadere.

La nivelul pietei de leasing romanesti acest optimism este sustinut de nevoia stimularii investitiilor, in vederea sustinerii cresterii economice iar rolul jucat de industria de leasing in sprijinirea acestora poate deveni unul foarte important”, a declarat Felix Daniliuc (foto), presedintele ALB si CEO Raiffeisen Leasing.

In ceea ce priveste nivelul de credite neperformante, asteptarile sunt ca acestea sa ramana la un nivel similar cu sondajul precedent, majoritatea participantilor (62%), prognozand faptul ca in următoarele 6 luni creditele neperformante vor ramane neschimbate. De asemenea, 52% nu se asteapta la nicio schimbare in ceea ce priveste marjele de profit, desi 31% estimeaza ca marjele vor scadea in organizatiile lor.

Se observa o stabilizare a pietei de leasing.

Cu toate acestea, rezultatele pentru profitul net arata o imbunatatire usoara, 63% din respondentii sondajului prognozand ca profiturile nete pentru afacerea lor vor creste in urmatoarele sase luni, o crestere usoara fata de cea inregistrata in luna iunie a anului trecut. Asteptarile industriei cu privire la o serie de indicatori cheie care acopera nivelurile de servicii, cheltuieli si de personal indica fie mici imbunatatiri, fie usoare schimbari pentru prima jumatate a anului 2015, in timp ce exact jumatate din respondenti au afirmat ca organizatiile lor au ca obiectiv cresterea afacerilor.

Citeste si:
Reviriment in piata de leasing financiar: crestere cu 21% in 2015
Piata de leasing financiar:...

Aceasta crestere s-a axat in special pe domenii precum finantarea direct de la furnizor, precum si pe clase de active, cum ar fi masini si echipamente tehnologice. A existat, de asemenea, dorinta de extindere geografica, in special in Europa, precum si in arii noi de produse, cum ar fi servicii de scontare a facturilor si finantarea wholesale.

Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat la 31 decembrie 2014 un volum total nou finantat in valoare de 1.324 milioane euro, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului 2013. Distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea: 76% (1.001 mil. euro) autoturisme si vehicule comerciale, 21% (282 mil. euro) echipamente si 3% (41 mil. euro) imobiliare.

"Se observa o stabilizare a pietei de leasing. Procentul de 7% crestere raportat la 2013 reprezinta un semnal de consolidare, dar si de crestere sanatoasa in cadenta cu economia", a mai spus Felix Daniliuc.

Citeste si:
Piata de leasing a urcat cu 21% la 9 luni. Tinta: 1,6 MLD. euro
Piata de leasing a urcat cu...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Infografic: Daca vrei sa stii cum va evolua economia, priveste la piat