Piata de leasing financiar: crestere de 21% in 2015 si finantari noi de 1.600 mil. euro

Piata de leasing financiar din Romania a cunoscut un avans de 21% la finele anului 2015, comparativ cu anul precedent, in conditiile unui volum total al finantarilor noi in valoare de 1.600 milioane euro, a anuntat Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.

Potrivit ALB, distributia pe tipuri de active finantate in piata de leasing financiar a fost urmatoarea: 76,7% (1.227 milioane euro) autoturisme si vehicule comerciale; in evolutie constanta fata de anul precedent la aceeasi perioada analizata; 20,6% (329 milioane euro) echipamente; 2,7% (44 milioane euro) imobiliare. La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 23% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Din punctul de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, finantarea autoturismelor mentine o pondere relativ constanta si majoritara de 49% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmata finantarea de vehiculele comerciale grele (38%) si finantarea vehiculelor comerciale usoare (12%), precum si a altor categorii de vehicule in proportie de 1%.

"Ne bucuram sa asistam la o performanta de exceptie a pietei de leasing in 2015, atat la nivel de volume finantate, cat si ca dinamica de crestere. Piata a atins valoarea de 1.600 milioane de euro volume noi finantate si inregistreaza cea mai buna dinamica din perioada post-criza, o crestere anuala de 21%. Aceste rezultate ne confirma estimarile si ne dau incredere ca dinamica pozitiva va continua si in urmatorii ani, intr-un context in care asteptarile cu privire la evolutia economiei sunt, de asemenea, dintre cele mai pozitive", a declarat Felix Daniliuc (foto), presedintele ALB.

In comparatie cu 2014, la finele lui 2015 s-a inregistrat o crestere a ponderii finantarii sectorului constructiilor (de la 14% la 19%), in tendinta similara cu finantarea echipamentelor medicale (de la 6% la 8%) si finantarea tehnologiei in domeniul energiei (de la 3% la 9%).

Citeste si:
Piata de leasing a urcat cu 21% la 9 luni. Tinta: 1,6 MLD. euro
Piata de leasing a urcat cu...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Finantarea echipamentelor agricole, desi in scadere cu 2% fata de aceeasi perioada a anului 2014, reprezenta o pondere majoritara de 24% din finantarea echipamentelor in leasing financiar. Ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este in scadere: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scadere de la 5% la 2%), industria alimentara (de la 7% la 5%) si industria textila (de la 2% la 1%).

Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta. Sectorul imobiliar, mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 2,7% din total finantari, fiind in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din România.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri