Guvernul discuta un proiect privind conversia creditelor, cu discount 15% si garantii de stat

Guvernul a discutat, in prima lectura, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valuta in lei, bancile urmand sa acorde un discount de 15% din valoarea in lei dupa conversia imprumutului, pe care statul il va garanta in proportie de 50%, au declarat surse guvernamentale.

Pe agenda sedintei de Guvern se afla un proiect de ordonanta de urgenta privind programul de protectie a populatiei impotriva riscului de depreciere semnificativa a monedei nationale asociate expunerii la creditele in valuta. La cererea premierului, ordonanta de urgenta a fost transformata in proiect de lege, care urmeaza sa fie discutat in Parlament, scrie Mediafax.

Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu de la momentul acordarii creditului. Bancile ar urma sa acorde un discount de 15% din valoarea in lei dupa conversie, iar creditul sa fie garantat in proportie de 50% de catre stat, au declarat surse guvernamentale.

Potrivit acestora, bancile si-au dat acordul de principiu pe proiectul de lege si se asteapta si acordul BNR. Discutiile pe noua solutie luata in calcul de Finante au inceput in prima parte a lunii februarie, cand ministrul Darius Valcov, care a demisionat intre timp, s-a intalnit cu bancile care au dat credite in franci elvetieni. La acel moment, Valcov a precizat doar ca "se lucreaza la un produs nou".

Ulterior, reprezentanti ai bancilor in cauza au afirmat ca este vorba despre o schema de conversie in lei a creditelor in franci, cu discount, iar statul sa garanteze pentru 50% din soldul ramas, in conditiile in care valoarea garantiilor aferente creditelor s-a redus la circa jumatate.

Citeste si:
Guvernul promite rambursarea 100% a voucherelor de călătorie emise...
Guvernul promite rambursarea...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Cele mai multe institutii de credit care au participat la discutii nu au primit propunerea lui Valcov cu entuziasm, sustinand ca reducerile de datorie care ar urma sa fie aplicate trebuie aprobate de actionari. Discutiile pe "noul proiect" au fost inghetate o perioada, dupa cum afirma ministrul Finantelor la sfarsitul lui februarie, intrebat fiind in ce stadiu se afla cu aceasta varianta. El spunea la acel moment ca bancile nu au fost de acord cu schema propusa.

Saptamana trecuta, Valcov a metinonat ca proiectul este in lucru la minister, intr-o forma avansata, lucrandu-se impreuna cu reprezentanti ai bancilor si ai BNR.

Pe de alta parte, Banca Nationala a creat cadrul necesar bancilor pentru a realiza conversiile in lei fara a cere garantii suplimentare, chiar daca acestea nu mai acopera creditul, prin modificarea a doua regulamente. Cu alte cuvinte, conversia nu va fi tratata ca un credit nou, ci mai mult ca o restructurare.

Peste 75.000 de persoane fizice figureaza cu credite in franci elvetieni in bilanturile bancilor locale, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In realitate, numarul imprumutatilor in franci este mult mai mare, avand in vedere ca bancile au externalizat sau au vandut foarte multe astfel de contracte.

Citeste si:
CSALB: Dosarele rezolvate în 45 de zile, dacă negociatorul are...
CSALB: Dacă negociatorii...

Din totalul debitorilor cu imprumuturi in franci inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele in franci elvetieni (35%) au fost destinate achizitionarii de locuinte, 58% au reprezentat credite de consum cu ipoteca, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Clientii cu creditele in franci au invitat bancile la negocieri, alaturi de reprezentanti ai Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Acestea ar urma sa aiba loc la sediul ANPC, care si-a asumat rolul de mediator, in cursul lunii aprilie, pentru prima saptamana fiind programate intalnirile preliminare.

Cele sapte banci invitate Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP si Credit Europe Bank. Clientii vizeaza reducerea sau eliminarea comisioanelor, reducerea marjelor fixe sau conversia in lei la cursul zilei cu discount sau la un curs de schimb mai mic negociat cu banca.

Citeste si:
Un cetăţean chinez, prins la graniţă cu 93.000 euro ascunşi în maşină
Un cetăţean chinez a fost...

Sursa foto: Lei/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri