Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric a fost adoptata, marti, 18.10, in unanimitate de plenul Camerei Deputatilor, forul decizional. Legea va pleca la promulgare.

In favoarea legii au votat 248 de parlamentari, reprezentand totalul deputatilor prezenti in sala de plen. Votul a fost salutat de la tribuna de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si mai multi lideri PNL si UDMR, precum si de cei aproximativ 30 de clienti ai bancilor cu credite in franci prezenti in plen, conform News.ro.

Comisiile juridica si de buget ale Camerei Deputatilor au aprobat, luni, eliminarea plafonului de 250.000 de franci elvetieni din legea privind conversia creditelor, dupa rediscutarea facuta la solicitarea PSD si au adaugat prevederi care sa clarifice procedura de conversie a acestor credite.

PSD a solicitat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, rediscutarea acestui proiect, pentru eliminarea plafonului de 250.000 de franci elvetieni. Dupa discutii de aproximativ 20 de minute, Comisiile reunite de buget si juridica au decis eliminarea acestui plafon, dar si introducerea unor amendamente care sa clarifice procedura de conversie.

Astfel, potrivit unui amendament introdus la solicitarea deputatului Ana Birchall, conversia creditelor va fi facuta printr-un act aditional la contract, iar bancile nu vor avea posibilitatea de a refuza clientilor aceasta solicitare. Bancile vor putea insa ataca in instanta actul.

Proiectul adoptat de Parlament prevede conversia creditelor ipotecare in franci elvetieni la cursul de schimb al BNR valabil la data incheierii contractului,.

Desi in comisiile de la Camera Deputatilor se adoptasera amendamente care stabileau ca doar persoanele fizice al caror grad de indatorare depaseste 50% din venitul lunar vor putea sa faca conversia creditelor in franci la cursul istoric, iar conversia se va aplica doar pana la pragul de 250.000 de franci elvetieni, in cele din urma aceste prevederi au fost eliminate.

Deprecierea leului fata de francul elvetian, dupa 2007-2008, a facut tot mai dificil pentru imprumutatii dependenti de veniturile in lei sa isi plateasca ratele la credite, mai ales in cazul celor ipotecare. La cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), un franc elvetian valora in jur de 1,9-2 lei in 2007 si 2,2-2,4 lei in 2008. In prezent, nivelul francului este de doua ori mai mare decat valoarea la care s-au acordat creditele.

Creditele ipotecare contractate de persoane fizice reprezinta cea mai mare parte a imprumuturilor in franci elvetieni. Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca raportul mediu intre rate si venituri pentru imprumutatii ipotecari in franci elvetieni este ridicat, de 60%, iar 12,9% din creditele ipotecare in franci erau neperformante la sfarsitul lui 2015.

Discutiile din Romania referitoare la conversia acestor credite au loc de mai mult timp. Potrivit BNR, conversia tuturor imprumuturilor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii va costa sectorul bancar 2,4 miliarde de lei (540 milioane euro). Suma este echivalenta cu aproximativ 50% din profitul net anual din 2016, bazat pe datele aferente primului semestru.

Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii august, in sectorul bancar romanesc existau imprumuturi in franci elvetieni echivalente cu 4,7 miliarde de lei, resoectiv 4,2% din totalul creditelor contractate de populatie pentru locuinte. Circa 90% din creditele in franci elvetieni au fost acordate in perioada 2005-2008, cand mai multe banci au promovat acest produs, pe fondul boom-ului creditarii.

In prezent, rata de credite neperformante la creditele in franci este de 33%, insa pentru 80% din credite, nu exista intarzieri la plata mai mari de 60 de zile, arata datele BNR. Totusi, numarul acestor credite si valoare lor a scazut puternic in ultimii opt ani.

Astfel, datele prezentate in documentul BNR arata ca la finalul anului 2008 existau 119.748 credite in franci elvetieni acordate unor persoane fizice, in timp ce la finalul lunii iulie 2016, numarul scazuse la doar 53.794, din care 12.510 credite ipotecare si 13.523 credite de consum garantate cu ipoteci, detinute de 51.334 debitori.

"Pana la finalul lunii august, s-au solutionat 78% din cererile de conversie ale creditelor denominate in CHF, ceea ce releva eforturile bancilor in sensul negocierilor individuale", arata BNR.

Legea conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni, la cursul istoric, ar putea avea ca efect devalorizarea leului si cresterea dobanzilor, in conditiile in care aplicarea actului normativ in forma discutata in Parlament ar forta bancile sa vanda lei si sa cumpere echivalentul a 1,2 miliarde euro de pe piata, se arata intr-un raspuns al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), transmis la solicitarea deputatului PNL Andreea Paul si obtinut de News.ro.

Raspunsul, semnat de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, responsabil cu supravegherea bancara, a fost redactat in data de 10 octombrie si arata ca actul normativ propus nu face nicio diferenta intre debitorii care au dificultati la plata pentru care pot fi gasite solutii si cei care nu se afla in astfel de situatii sau intre cei care au credite de mica valoare si nu au probleme la plata si cei care au credite de valori mari. In plus, proiectul ii discrimeaza pe toti romanii care au luat credite in alte monede in afara de franci elvetieni, precum cei cu credite in lei, care mult timp au platit rate mult mai mari decat clientii cu credite in franci, la o valoare similara a creditului.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri