OTP Bank Romania a lansat programul de conversie a creditelor in franci elvetieni (CHF), bazat pe solutii personalizate si care presuspune reduceri de la 17,5% si pana la 25% ale datoriilor actuale ale clientilor, urmand ca sumele ramase dupa discount sa fie convertite in euro sau in lei.

Solutiile programului de conversie sunt personalizate, in conformitate cu specificatiile creditului, anul de acordare, rata initiala a dobanzii si destinatia imprumutului. „80% dintre clienti vor beneficia de o reducere cuprinsa intre 17,5% si 25% din soldul creditului. Acest program reprezinta una dintre cele mai competitive solutii de pe piata”, a declarat László Diósi, CEO OTP Bank Romania.

Programul se adreseaza celor 10.500 de clienti cu credite in CHF garantate cu ipoteca, oferite de OTP Bank Romania. Clientii eligibili pentru acordarea discountului sunt cei care au intarzieri de cel mult 90 de zile la plata ratelor. In ceea ce priveste clientii cu restante mai mari de 90 de zile, acestia vor putea beneficia de programul de conversie daca isi platesc ratele astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca nivelul celor de 90 de zile.

Conversia se realizeaza la cursul BNR din ziua respectiva, iar dobanda noilor credite in lei este, pentru creditele ipotecare, ROBOR la 3 luni + marja procentuala de 3,5 puncte, iar pentru creditele de consum cu ipoteca, ROBOR la 3 luni + marja procentuala de 4 puncte.

Pentru clientii care opteaza pentru conversia in euro a creditului ramas dupa reducerea de minim 17,5%, dobanda este EURIBOR la 3 luni + 4-4,5 puncte procentuale pentru creditele ipotecare si pentru cele de consum cu ipoteca dobanda va fi EURIBOR la 3 luni + 5 puncte procentuale.

Durata programului de conversie este de trei luni. Clientii vor putea consulta oferta personalizata prin intermediul unui portal online, www.otpbank.ro/oferta-chf, disponibil din 10 decembrie, cu ajutorul unui call center (0741 875 788 si 021 308 00 88) sau la sediile bancii.

Soldul total al restantelor la care se aplica reduceri este de 477 milioane CHF, iar costul suferit de OTP Bank Romania pentru implementarea programului de conversie se ridica la 400 milioane de lei. De asemenea, programul de conversie a creditelor prin oferte personalizate a fost calculat in conditiile in care legea darii plata va fi promulgata. „Credem ca oferta OTP Bank Romania este mai avantajoasa decat initiativa legislativa, pentru ca noi vizam 10.500 de clienti, in timp ce de proiectul legii de conversie guvernamentala pot beneficia doar 3.000 de persoane conform simularilor facute de noi ”, a declarat Constantin Mares, manager de proiect in cadrul OTP Bank Romania.

Pentru a face fata pierderilor rezultate din programul de conversie a creditelor in franci elvetieni, OTP Bank Romania si-a majorat capitalul cu 171 milioane de lei. OTP Bank Romania, subsidiara a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrala si de Est, este un furnizor integrat si auto-finantat de servicii financiare. OTP Bank ofera servicii financiare universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de aproape 1500 de unitati, ATM-uri si canale electronice.

In ianuarie 2015, cursul BNR pentru francul elvetian a crescut cu aproape 16% si a atins un maxim istoric, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, de 1,2 franci/euro. Cei mai afectati de aprecierea francului au fost romanii cu credite in aceasta moneda, care au fost nevoiti sa plateasca, peste noapte, rate lunare cu pana la 15% mai mari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri