"Mai avem cate o decizie care noua ni se pare ciudata, cum e cea de la Tribunalul Bucuresti de acum cateva saptamani, in care completul a mers impotriva practicii instantei respective. Nu vad cum BRD poate sa fie speriata cu o amenda de 100.000 de lei, cum isi poate imagina cineva ca ai un efect de descurajare a incalcarii de lege cand o companie de talia BRD nu poate fi sanctionata decat cu 100.000 de lei. Este o decizie definitiva si irevocabila si in curand trebuie s-o aplicam", a afirmat Chiritoiu, la conferinta Mediafax Talks about Competition. El a precizat ca amenda initiala data de Consiliul Concurentei a fost de patru milioane de euro, aplicata pentru neacordarea dreptului la inspectie in 2008, informeaza Mediafax.

Motivatia pentru reducerea amenzii a fost aplicarea conform regimului general al contraventiilor care limiteaza la 100.000 de lei, respectiv aplicarea unei legislatii generale peste legislatia speciala a Concurentei. Chiritoiu s-a aratat intrigat ca in alta situatie, in cazul Raiffeisen Bank, a putut fi aplicata o sanctiune de un milion de euro, in aceleasi conditii (reprezinta o banca, a fost judecata cauza de aceeasi instanta, pe aceeasi investigatie). "La Raiffeisen s-a putut un milion de euro, dar la BRD nu s-a putut decat 20.000 de euro", a spus Chiritoiu. In acest sens, presedintele Concurentei spune ca legislatia trebuie imbunatatita pentru a se elimina acest tip de lacune in justitie.

El a precizat ca Legea Concurentei trebuie modificata pana in vara, avand un calendar foarte strans, care prevede aprobarea de catre Guvern in mai sau iunie, insa deocamdata nu stie daca va fi vorba despre o ordonanta sau proiect de lege. "Nu ma astept ca modificarile sa fie foarte mari pentru ca s-a mai modificat prin ordonanta in 2011, dar este ultima ocazie pentru noi sa facem modificari care sa aiba sens sa faca aplicarea legii mai eficienta. Unde as vrea sa vad progrese este pe partea de rezolvare de litigii. (...) In majoritatea cazurilor ajungem la litigii, pentru instante nu sunt bune, noua ne consuma foarte multe resurse, iar pentru companii sunt destul de scumpe, cred ca avem un interes sa rezolvam aceste litigii", a punctat Chiritoiu.