Cursul euro anuntat de BNR a scazut joi cu 3,08 bani, la 4,4151 lei, minimul ultimelor sase saptamani, pe volume ridicate in piata interbancara locala, iar dolarul a coborat cu 5,66 bani, la 4,1282 lei, dupa ce Fed a indicat un start amanat si un ritm mai lent pentru cresterea dobanzilor in SUA.

Miercuri, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4459 lei, iar pentru dolar de 4,1848 lei. Un curs mai mic pentru euro decat cel de joi a fost publicat cel mai recent pe 6 februarie, cand euro a fost cotat la 4,4143 lei. Referinta pentru francul elvetian a scazut cu 1,45 bani, de la 4,1744 lei la 4,1599 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4147 lei, fata de 4,4488 lei pe finalul sedintei de miercuri, arata Mediafax.

"Dupa ce leul a scazut pentru ca strainii au vandut obligatiunile romanesti, acum, dupa Fed, vor sa revina", a declarat dealerul unei banci. Perspectiva mai indepartata de crestere a dobanzilor in SUA reduce atractivitatea plasamentelor pe piata americana in comparatie cu unele active din statele emergente, in general cu risc si randamente mai ridicate. Volumele au fost foarte mari in prima jumatate a zilei, de aproximativ sase ori peste media din acest interval al zilei. Piata a deschis la 4,4480 lei/euro, nivel care a ramas si maximul din prima jumatate a zilei, dar a coborat rapid si inregistrat minimul la 4,4130 lei, cu putin inainte de anuntarea referintei.

Cursul a urcat peste 4,45 lei/euro pe timpul noptii, inainte de deschiderea pietei locale, cand volumele mici, generate de jucatorii straini, permit o volatilitate ridicata. Pe pietele externe, dolarul se afla in crestere cu 1,8%, la 0,9361 aproape de ora 13:00, insa dupa ce pe finalul zilei precedente s-a depreciat puternic. Miercuri, la aceeasi ora, dolarul se situa la 0,9414 euro. Francul elvetian a crescut joi cu 0,3%, la 0,9439 euro. Rezerva Federala a SUA a renuntat miercuri la termenul de "rabdare" in stabilirea momentului majorarii dobanzilor, dar ritmul de crestere a acestora va fi mult mai lent fata de estimarile din decembrie, din cauza perspectivelor economice sub asteptari.

Prin renuntarea la termenul de rabdare, banca centrala americana a deschis calea cresterii dobanzilor cel mai devreme in luna iunie, subliniind totodata ca este in continuare improbabil ca dobanzile sa fie majorate in luna aprilie. Astfel, oficialii Fed estimeaza ca dobanda de politica monetara, in prezent aproape de nivelul zero, va ajunge la 0,625% pana la sfarsitul anului 2015, in loc de nivelul de 1,125% prognozat in decembrie. Perspectiva unui ritm mult mai lent pentru cresterea dobanzii bancii centrale americane a lovit puternic dolarul pe pietele externe, iar euro a urcat pana la 1,1062 dolari, dar a coborat ulterior, iar in prezent este cotat la 1,0681 dolari.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut la 0,21% - 0,56% pe an, de la 0,23% - 0,59% pe an miercuri. Ratele pentru plasamentele saptamanale se situeaza la 0,26% - 0,71% pe an, fata de 0,26% - 0,70% pe an in sedinta anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,31% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri