Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor miercuri, pe volume ridicate in piata interbancara, unde moneda europeana a coborat pentru scurt timp chiar si sub 4,390 lei, ca urmare a ordinelor de vanzare de euro.

Pentru euro, BNR a anuntat o referinta de 4,3941 lei, in scadere cu 0,23 bani fata de marti. Dolarul a fost cotat la 3,3324 lei, in urcare cu 0,26 bani comparativ cu referinta din ziua precedenta. Pentru francul elvetian, banca centrala a anuntat o paritate de 3,6392 lei, aproape neschimbata comparativ cu marti, scrie Mediafax.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,3940 - 4,3950 lei, dupa ce a fost tranzactionat marti spre finalul zilei la 4,4009 lei. Moneda europeana a coborat pana la un minim de 4,3886 lei lei, pe volume foarte mari in piata interbancara in prima jumatate a zilei, aproape de doua ori mai ridicate fata de media unei zile obisnuite, afirma dealerii.

Volumele semnificative ale schimburilor derulate de bancile comerciale au adus piata locala aproape la acelasi nivel de lichiditate cu cea a zlotului polonez, o moneda care inregistreaza in mod constant tranzactii mai mari decat cele pe leu. Maximul s-a situat la 4,40 lei/euro si a fost inregistrat in prima ora de tranzactii, cand volumele au fost, de asemenea, considerabile pentru deschiderea sedintei.

In regiune, forintul a stagnat, in timp ce zlotul s-a depreciat usor. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut miercuri la 2,11% - 2,61% pe an, de la 1,89% - 2,39% pe an in ziua precedenta. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ajuns la 1,94% -2,44% pe an, de la 1,74% - 2,24% pe an pe parcursul zilei de marti.

Citeste si:
Cursul leu-euro ar putea ajunge 4,866 in urmatoarele 12 luni
Cursul leu-euro ar putea...

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 2,24%, de la 2,21% cu o zi inainte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Citește și
Comisia Europeană va ajuta România cu 1 mld. de euro în lupta împotriva COVID-19
Setari Cookie-uri