Cursul oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat in sedinta de miercuri, pana la cotatia de 4,4635 lei/euro, intr-o piata unde jucatorii au realizat doar 35 de tranzactii, potrivit dealerilor. Rata publicata miercuri este cu 0,74 bani (0,17%) peste paritatea afisata marti.

Cursul de referinta leu/dolar american a scazut nesemnificativ, de la 3,2360 lei/dolar la 3,2356 lei/dolar. Rata de referinta leu/franc elvetian a crescut cu 0,73 bani (0,2%), de la 3,6528 lei/franc la 3,6601 lei/franc. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, relateaza Mediafax.

Piata a fost apatica in prima ora a sedintei interbancare de miercuri, fiind realizata doar o tranzactie, la 4,4600 lei/euro, in imediata apropiere a nivelurilor de la inchiderea sesiunii precedente, de 4,4570 - 4,4600 lei/euro. "Piata locala continua sa inregistreze volume de activitate redusa, fapt care in opinia noastra conduce la vulnerabilitatea leului in fata unor potentiale schimbari in climatul extern. Totusi, inaintea publicarii minutelor de la ultima sedinta de politica monetara din SUA in aceasta seara, credem ca sedinta de azi va fi linistita, cu leul persistand aproape de nivelul de 4,46/euro", afirma analistii ING Bank, intr-o nota transmisa miercuri.

In prima parte a sedintei interbancare de miercuri, rata de schimb a fluctuat intr-un interval ingust, in cadrul a doar 35 de transferuri. Cel mai redus nivel tranzactionat a fost de 4,4570 lei/euro, iar maximul de 4,4650 lei/euro. Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4600 - 4,4625 lei, cu 0,25 - 0,3 bani (0,5% - 0,6%) peste ziua anterioara.

In acelasi timp, zlotul si forintul erau in stagnare in raport cu euro.

Ratele medii ale dobanzilor afisate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut la 1,69% - 2,18% pe an, de la 1,71% - 2,21% pe an in sedinta de marti. Dobanzile sunt cu mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si vizibil peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana sunt de 1,74% - 2,24% pe an, usor sub nivelurile de marti, de 1,78% - 2,28% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut foarte usor, la 2,94% pe an, de la 2,93% pe an in ziua anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri