Leul s-a intarit fata euro pe parcursul primei jumatati a sesiunii de marti, continuand trendul inceput luni, astfel ca referinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 2,85 bani la 4,4045 unitati/euro, cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani.

Un curs mai mic, de 4,4018 lei/euro, a fost inregistrat pe 3 februarie. Leul a continuat sa se aprecieze si in raport cu dolarul american, pe fondul declinului inregistrat de moneda SUA pe pietele externe, iar cursul BNR a scazut cu 7 bani la 4,0090 lei/dolar, dupa o scadere cu aproape 6,5 bani in sedinta precedenta. Pe pietele internationale, dolarul era in scadere cu 0,4% fata de euro la jumatatea zilei. Si referinta pentru francul elvetian a scazut usor marti, de la 4,1878 lei la 4,1868 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Leul a deschis la 4,41 unitati in raport cu euro, nivel similar cu cel de la finele sesiunii de luni.

Ulterior, moneda nationala a inceput sa se aprecieze si a atins un minim de 4,4030 unitati/euro, insa pe volume reduse la tranzactionare. Aproape de ora 13:00, leul era tranzactionat la 4,4035/4,4055 fata de euro.

"Leul s-a apreciat puternic luni, castigand aproape 3 bani raportat la primele tranzactii ale zilei. Fara un motiv extern clar, credem ca aprecierea monedei romanesti ar putea avea legatura cu pozitionarea pietei. Ne asteptam ca impulsul sa se mentina si leul sa se indrepte spre 4,40 unitati/euro, dar se apropie astfel de limita transmisa de banca centrala in trecut," se arata intr-o nota a ING Bank Romania.

Curs valutar BNR astazi, 11...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 11 ianuarie: Caderea leului, de neoprit

In regiune, forintul ungar era in crestere cu 0,2% raportat la euro, in timp ce zlotul polonez a stagnat. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat la 0,39%-0,78% pe an, de la 0,2% - 0,57% pe an luni, iar ratele pentru plasamentele saptamanale la 0,40%-0,84% pe an, de la 0,33% - 0,78% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat usor, de la 1,29% pe an la 1,28% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 9 aprilie: leul de depreciaza fata de euro