Curs valutar BNR astazi, 14 ianuarie: leul se apreciaza usor in fata euro, dupa trei zile de minime istorice!

Leul a recuperat ceva din terenul pierdut in a doua parta a saptamanii trecute in fata euro, cand cursul a inregistrat trei maxime istorice consecutive, si s-a apreciat usor in sedinta de luni. In schimb, moneda nationala s-a depreciat in raport cu dolarul american, pe fondul cresterii acestuia pe plan international.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, 14 ianuarie, un curs de 4,6771 lei/euro, in scadere cu 0,11 bani (0,02%) fata de sedinta anterioara, cand s-a situat la maximul istoric de 4,6782 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul se depreciaza

Pentru dolarul american, BNR a calculat un curs de 4,0802 lei/dolar, in crestere cu 2,16 bani (0,53%) comparativ cu inchiderea de saptamana trecuta, cand cotatia a fost stabilita la 4,0586 lei/dolar.

Moneda americana nu este cotata direct pe piata de la Bucuresti, ci prin intermediul cotatie fata de euro pe pietele financiare internationale. Avand in vedere ca raportul a scazut usor in sedinta de luni (fapt care arata o apreciere a dolarului in fata euro), sub 1,15 dolari/euro, iar leul s-a apreciat fata de moneda europeana, dolarul a crescut in raport cu leul romanesc.

Francul elvetian, de interes in special pentru persoanele care au de platit rate pentru credite contractate in aceasta valuta, a crescut, luni, fata de leu. BNR a calculat pentru moneda elvetiana un curs de 4,1524 lei/franc, in urcare de la 4,1309 lei/franc cu o sedinta in urma.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Cursul euro in regiune - leul creste, celelalte monede scad

Monedele din tarile vecine au evoluat contrar leului si s-au depreciat in fata monedei unice europene in sedinta de luni. La jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha inregistra o scadere fata de euro cu aproximativ 0,15%, forintul unguresc pierdea 0,11%, iar zlotul polonez scadea cu 0,06% in raport cu moneda unica europeana.

Desi s-a aprecait usor in sedinta de luni, leul romanesc se afla pe o tendinta de depreciere, anticipata de analisti inca de anul trecut si accentuata de masurile adoptate de Guvern, care au intrat in vigoare la inceputul acestui an si care, potrivit majoritatii economistilor, vor genera probleme in economie.

Pe termen scurt, evolutia leului este influentata de politica de dobanzi (cu cat dobanzile sunt mai reduse, cu atat leul se depreciaza mai tare), iar pe termen mediu de evolutia deficitului de cont curent. Iar cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), arata o adancire a acestuia cu mai mult de 3 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 8,7 miliarde de euro (ca efect al politicilor guvernamentale de stimulare a consumului in detrimentul investitiilor, care au generat cresterea masiva a importurilor).

Pentru urmatoarele 12 luni, analistii estimau un nivel al cursului de peste 4,74 lei/euro, insa inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei “taxelor”.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri