Moneda nationala incheie anul 2018 in depreciere fata de principalele valute si peste valoarea de la finalul anului trecut. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni, 31 decembrie 2018, un curs de 4,6639 lei/euro, peste cel din ultima zi bancara a anului trecut, respectiv 4,6597 lei/euro.

Comparativ cu sedinta precedenta, leul s-a depreciat in fata euro cu 0,58 bani (0,12%), pana la cursul oficial de 4,6639 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul scade fata de moneda americana

In fata dolarului american, leul s-a depreciat, de asemenea, in ultima sedinta a pietei valutare din acest an, cu 1,2 bani (0,3%). Pentru moneda americana, BNR a calculat un curs de 4,0736 lei/dolar, in crestere de la 4,0616 lei/dolar cat a fost in sedinta precedenta.

Dolarul nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, ci prin intermediul raportului euro/dolar pe plan international. Acesta din urma a oscilat in jurul valorii de 1,14 dolari/euro in sedinta de luni, in usoara crestere.

Pentru fracul elvetian, urmarit de debitorii care au inj derulare credite contractate in aceasta valuta, BNR a anuntat luni un curs de 4,1404 lei/franc, de asemenea in crestere fata de ziua precedenta, cand s-a situat la 4,1380 lei/franc.

Cursul euro in regiune - leul, pe contrasens

Pe pietele vecine, euro s-a depreciat in raport cu monedele locale, evoluand contrar pietei romanesti. Atat coroana ceha cat si forintul unguresc si zlotul polonez evoluat in crestere la jumatatea sedintei de luni.

Astfel, coroana ceha era, la momentul respectiv, in crestere fata de euro cu aproximativ 0,1%, forintul unguresc crestea cu 0,16%, iar zlotul polonez inregistra un avans de 0,17% in fata monedei unice europene.

Deprecierea leului pe plan intern este in ton cu estimarile analistilor financiar bancari care considera ca moneda nationala a fost nejustificat de stabila in 2018, avand in vedere dezechilibrele macroeconomice, in special adanciurea ingrijoratoare a deficitului de cont curent.

Pentru urmatoarele 12 luni, analistii estimeaza un nivel al cursului de peste 4,74 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri