Curs valutar BNR astazi, 9 aprilie: leul scade in raport cu euro, dar creste fata de dolar

Leul s-a depreciat usor, marti, in fata monedei unice europene, insa a urcat in fata dolarului american. Din pacate, insa, performanta leului in fata dolarului are legatura doar cu evolutia monedei americane pe plan international.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat marti, 9 aprilie, un curs de schimb de 4,7526 lei/euro, in urcare usoara, cu 0,19 bani (0,04%) fata de cotatia inregistrata in urma cu o zi, respectiv 4,7507 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul se apreciaza

In schimb, in fata dolarului american, leul s-a apreciat in sedinta de marti, cotatia BNR scazand la 4,2157 lei/dolar, cu 1,2 bani (0,28%) mai redusa decat cea din sedinta precedenta, de 4,2277 lei/dolar.

Moneda americana este cotata indirect pe piata de la Bucuresti, prin raportare la euro. In aceste conditii, aprecierea leului nu se datoreaza unor performante interne ale economiei romanesti, ci este determinata de evolutia cursului euro/dolar pe plan extern. Datorita faptului ca dolarul s-a depreciat usor in fata euro pe pietele internationale, apropiindu-se din nou de nivelul de 1,13 dolari/euro, iar leul s-a depreciat mai putin in fata euro, cursul dolar/leu a scazut in sedinta de marti. Principiul este valabil si pentru celelalte valute pe care le coteaza zilnic BNR.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...

Astfel, francul elvetian, calculat dupa aceeasi formula, a fost cotat in scadere marti fata de leu. La BNR, cursul francului a scazut, asadar, la 4,2198 lei/franc, de la 4,2287 lei/franc cu o zi in urma.

Cursul euro in regiune - moneda europeana creste pe linie

In tarile vecine, euro a evoluat la fel ca si pe piata romaneasca, marcand cresteri fata de monedele locale, chiar mai ample decat in raport cu leul.

Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare, moneda europeana inregistra o crestere de 0,03% fata de coroana ceha si crestea cu 0,09% in raport cu zlotul polonez si cu 0,33% fata de forintul ungar.

Leul se depreciaza usor, asadar, insa economistii sustin ca acest ritm lent de depreciere se va accelera in perioada urmatoare, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci (momentan, cursul este mentinut relativ stabil de dobanzile ridicate din piata monetara, care atrag investitorii pe lei).

Citeste si:
BNR-ul lui Isărescu a făcut profit 1,8 miliarde lei
BNR-ul lui Isărescu a făcut...

In perioada urmatoare, insa, leul se va afla sub presiune de depreciere, din cauza fundamentelor macroeconomice subrede: inflatie, deficit de cont curent ridicat, estimari nerealiste de crestere economica si deficit bugetar sub presiune. Cele mai recente date referitoare la deficitul comercial confirma aceasta tendinta, din cauza faptului ca acesta creste accelerat, ajungand la 2,4 miliarde de euro dupa doar doua luni ale anului, in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In aceste conditii, peste 87% dintre membrii asociatiei profesionistilor in investitii din Romania (CFA Romania) anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cat estimeaza specialistii ca va ajunge cursul euro/leu si inflatia
Setari Cookie-uri