Leul s-a intarit, joi, usor in fata monedei unice europene, dupa ce, cu o sedinta in urma, scazuse substantial, insa a coninuat sa piarda teren in raport cu moneda americana.

Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat joi, 28 martie, un curs de 4,7603 lei/euro, in scadere cu 0,17 bani (0,04%) fata de valoarea la care a fost cotat euro cu o sedinta in urma, respectiv 4,7620 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul scade consistent

Fata de dolarul american, leul s-a depreciat joi, pentru a doua sedinta la rand, astfel ca BNR a cotat moneda americana la 4,2312 lei/dolar, in crestere cu 1,03 bani (0,24%) de la 4,2209 lei/dolar, cat a fost cu o zi in urma.

Dolarul american este cotat indirect pe piata valutara romaneasca, in functie de evolutia acestuia in fata euro. Practic, pe piata de la Bucuresti se coteaza direct doar euro, iar voloarea in lei a celorlate valute se stabileste in functie de cursul euro/leu. In aceste conditii, evolutia de joi a leului in fata dolarului a fost influentata de aprecierea dolarului in fata euro pe plan international, avand in vedere ca raportul a scazut spre 1,12 dolari/euro in sedinta de joi.

Francul elvetian, care este cotat pe piata romaneasca dupa aceeasi formula ca si dolarul american, a scazut nesemnificativ joi, dupa cresterea semnificativa de miercuri. Astfel, BNR a anuntat un curs de 4,2512 lei/franc, putin sub cotatia anterioara de 4,2516 lei/franc. Moneda elvetiana este de interes in special pentru clientii bancilor care au inca in derulare imprumuturi in franci.

Cursul euro in regiune - moneda europeana creste pe linie

In tarile vecine, euro s-a apreciat in fata monedelor nationale, nesemnificativ daca ne raportam la coroana ceha si ceva mai amplu in raport cu forintul unguresc. Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare de joi, coroana ceha inregistra o depreciere minora in raport cu euro, de 0,01%, zlotul polonez scadea cu 0,05%, iar forintul unguresc, cel mai amplu, cu 0,22%.

Cursul leu/euro fluctueaza, asadar, in jurul valorii de 4,76 lei/euro in aceasta perioada, destul de aproape de maximul istoric atins in ianuarie, dar analistii financiari estimeaza ca acesta se va deprecia in perioada urmatoare.

Peste 87% dintre membrii asociatiei profesionistilor in investitii din Romania (CFA Romania) anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Curs valutar BNR astazi, 12...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 12 aprilie: leul incheie saptamana in urcare


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 15 aprilie: leul incepe slab saptamana