Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat, joi, 29 noiembrie, un curs de 4,6560 lei/euro, in scadere cu 0,2 bani (0,04%) de la 4,6580 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul creste fata de moneda americana

Moneda americana a revenit si ea pe scadere in sedinta de joi in raport cu leul romanesc, dupa doua sedinte de crestere, astfel ca BNR a calculat o cotatie de 4,1008 lei/dolar, in scadere cu 2,5 bani (0,61%), de la 4,1258 lei/dolar inregistrat in sedinta anterioara.

Leul s-a apreciat in raport cu dolarul american prin prisma faptului ca moneda americana a crescut in raport cu euro pe plan international, avanad in vedere ca dolarul este cotat indirect pe piata romaneasca, prin intermediul cotatiei euro/dolar. Aceasta a urcat, joi, din nou, peste pragul de 1,13 dolari/euro, astfel ca deprecierea dolarului a favorizat leul romanesc pe piata de la Bucuresti.

Pentru francul elvetian, Banca Nationala a calculat un curs, de asemenea, in scadere fata de sedinta naterioara. Astfel, cotatia a ajuns la 4,1169 lei/franc, in coborare de la 4,1314 lei/franc in sedinta anterioara.

Cursul euro in regiune - coroana si zlotul slabesc in fata euro?

In sedinta de joi, insa, leul romanesc nu a mai fost singura moneda din regiune care s-a apreciat in raport cu moneda unica europeana. Si forintul unguresc a crescut in raport cu euro, la jumatatea sedintei de tranzactionare inregistrand un avans de 0,06%.
In schimb, coroana ceha si zlotul polonez au scazut, in sedinta de joi, in raport cu euro, cu 0,13%, respectiv 0,2%.

Aprecierea leului in fata euro pare a fi, insa, temporara, avand in vedere ca analistii din piata locala anticipeaza, in proportie covarsitoare, de 80%, deprecierea acestuia in perioada urmatoare.

Peste 6 luni, membrii CFA Romania “vad” cursul euro/leu la paritatea de 4,7087 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526 lei/euro.

Curs valutar BNR astazi, 28...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 28 noiembrie: leul creste in raport cu euro