Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri, 16 noiembrie, un curs de 4,6639 lei/euro, in urcare cu 0,04 bani (0,01%), de la 4,6634 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Cotatia leului fata de euro este, vineri, in scadere nu doar fata de sedinta anterioara ci si fata de inchiderea de saptamana trecuta, cand s-a situat la 4,6588 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul creste in raport cu dolarul

In acelasi timp, moneda americana scade pentru a treia sedinta consecutiva, dar nu pe masura aprecierii din aceasta saptamana. La cursul BNR, dolarul a fost cotat la la 4,1170 lei/dolar, cu 1,04 bani (0,25%) peste cotatia din sedinta anterioara, respectiv 4,1273 lei/dolar. Chiar si dupa trei sedinte de apreciere, leul nu a reusit sa recupereze intreaga depreciere inregistrata in aceasta saptamana in raport cu dolarul, astfel ca incheie saptamana sub valoarea de vinerea trecuta, cand raportul dolar/leu a fost stabilit de BNR la 4,1063 lei/dolar.

Moneda americana nu este cotata direct pe piata romaneasca, ci se raporteaza la cursul euro/dolar stabiliot pe pietele financiare internationale. In conditiile in care euro a recuperat teren in fata dolarului american, dupa ce scazuse sub 1,12 dolari/euro, pana peste 1,13 dolari/euro, deprecierea dolarului s-a tradus in aprecierea leului fata de moneda americana.
Pentru francul elvetian, important pentru clientii bancilor care au in derulare credite in aceasta moneda, BNR a calculat un curs de 4,0856 lei/franc, in scadere de la 4,1007 lei/franc in sedinta anterioara.

Cursul euro in regiune - cum a evoluat?

In regiune, leul se compara, in sedinta de vineri, doar cu zolotul polonez care, ca si moneda romaneasca, s-a depreciat in raport cu euro. In schimb, coroana ceha si forintul unguresc au avut evolutii contrare cu cea a monedei romanesti, respectiv de apreciere in raport cu euro.

La jumatatea sedintei de tranzactionare, zlotul polonez marca o depreciere de aproape 0,4% fata de euro (mult mai ampla decat cea a leului), in timp ce coroana ceha si forintul unguresc cresteau fiecare cu cate 0,06% in raport cu moneda unica europeana.

Curs valutar BNR astazi, 29...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 29 noiembrie: leul incheie saptamana pe val