Moneda nationala incheie saptamana la un nou minim istoric in fata euro, al treilea in tot atatea sedinte valutare consecutive. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, 11 ianuarie, un curs de 4,6782 lei/euro, cel mai ridicat din istorie.

Cursul leu/euro a depasit maximul istoric inregistrat in vara anului trecut pentru prima data in data de 9 ianuarie, cand BNR a anuntat un cirs de 4,6722 lei/euro (precedentul maxim a fost de 4,6695 lei/euro). In sedinta urmatoare, de joi, noul maxima fost depasit, la fel si in sedinta de vineri.

Fata de sedinta anteriora, vineri cursul euro/leu a crescut cu 0,18 bani (0,04%).

Curs BNR pentru dolar: leul scade si in raport cu dolarul

De asemenea, leul s-a depreciat, vineri, si fata de moneda americana. BNR a calculat, pentru dolar, un curs de 4,0586 lei/dolar, in urcare cu 0,13 bani (0,03%) comparativ cu sedinta anterioara, cand raportul a fost stabilit la 4,0573 lei/dolar.

Dolarul nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, ci prin inetermediul euro. Astfel, cursul leului in raport cu dolarul este stabilit prin prisma cotatie euro/dolar pe plan inetrnational.
Acesta din urma a urcat, usor, in sedinta de vineri, marcand o depreciere a dolarului. Insa, pentru ca deprecierea leului in fata euro a fost mai puternica, scaderea dolarului fata de euro nu a fost suficienta pentru a determina cresterea leului fata de dolarul american.

Pentru moneda elvetiana, de interes pentru debitorii care au de platit rate pentru credite contractate in aceasta valuta, BNR a calculat un curs de 4,1309 lei/franc, in coborare de la 4,1537 lei/franc cu o zi in urma.

Unde trebuie sa cautam cauzele scaderii leului?

Deprecierea leului era previzibila inca de anul trecut, din cauza dezechilibrelor macroeconomice provocate de politicile guvernamentale, dar a devenit tot mai probabila la inceputul anului avand in vedere masurile adoptate de Guvern, care, potrivit majoritatii economistilor, vor genera probleme in economie.

Simpla incercare de a tine artificial dobanzile la un nivel redus (prin taxa pe activele bancare care creste odata cu ROBOR) determina cresterea cursului de schimb. In plus, dezechilibrul extern tot mai adanc necesita mai multa valuta pentru a fi acoperit. Si, cum sursele de valuta sunt extrem de limitate, aceasta se scumpeste, in detrimentul leului.

Ce poate face Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru a determina aprecierea leului? Poate vinde valuta din rezerva (ceea ce, potrivit analistilor, a facut si anul trecut, pentru ca altfel leul ar fi incheiat 2018 mult mai depreciat), insa nu poate face asta la nesfarsit (rezerva este si ea epuizabila) si, mai ales, nu o poate face fara costuri. In plus, nu rezolva problema de fond, si anume dezechilibrele din economie (importuri mai mari decat exporturi), generate exclusiv de masurile guvernamentale populiste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri