Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, 28 noiembrie, pentru moneda europeana un curs de 4,6580 lei/euro, in scadere cu 0,19 bani (0,04%) de la 4,6599 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Euro scade, asadar, pentru prima data dupa trei sedinte consecutive de cresteri in fata leului romanesc.

Curs BNR pentru dolar: leul revine pe depreciere

Pentru dolarul american, insa, banca centrala a afisat o cotatie in crestere in sedinta de miercuri. BNR a calculat, pentru moneda americana, un curs de 4,1258 lei/dolar, in crestere cu 0,64 bani (0,16%) de la 4,1194 lei/dolar cat a fost in sedinta de marti.

Aprecierea dolarului fata de leu este cauzata de evolutia monedei americane fata de euro pe plan international, avanad in vedere ca dolarul este cotat indirect pe piata romaneasca, prin intermediul cotatiei euro/dolar. Miercuri, raportul euro/dolar a scazut sub pragul de 1,13 dolari/euro, fapt pentru care aprecierea dolarului s-a reflectat si pe piata de la Bucuresti.

Francul elvetian, de interes pentru clientii bancilor cu credite in aceasta moneda, a crescut si el, miercuri, in raport cu leul romanesc, pana la o cotatie de 4,1314 lei/franc, in urcare de la 4,1203 lei/franc in sedinta anterioara.

Cursul euro in regiune - monedele slabesc in fata euro?

In plan regional, leul romanesc a actionat, miercuri, in directia opusa celorlalte monede, care nu au reusit sa se aprecieze in fata euro.

Curs valutar BNR astazi, 29...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 29 noiembrie: leul incheie saptamana pe val

La jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha marca o depreciere de 0,03% in fata monedei unice europene, forintul unguresc pierdea, in acelasi timp, 0,11%, iar zlotul polonez se deprecia cu 0,06% in raport cu euro.

In privinta leului, pe plan intern, economistii anticipeaza, in proportie covarsitoare, de 80%, deprecierea acestuia in perioada urmatoare. Pentru orizontul de timp de 6 luni, membrii CFA Romania anticipeaza un curs de 4,7087 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526 lei/euro.