Curs valutar BNR astazi, 27 septembrie: leul se depreciaza semnificativ fata de dolar

Piata valutara de la Bucuresti s-a animat joi, dupa decizia Rezervei Federale Americane (Fed) de a majora dobanda de referinta. Dolarul a crescut semnificativ fata de leu, dar a urcat si in raport cu euro pe pietele internationale. Moneda nationala s-a depreciat si in fata celei europene si a francului elvetian joi, 27 septembrie.

Cresterea euro fata de leu atrage tot mai mult atentia, avand in vedere ca raportul se apropie de maximul istoric de 4,6695 lei/euro inregistrat in aceasta vara.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6647 lei/euro, in crestere cu 0,42 bani (0,09%), de la 4,6603 lei/euro cat era in sedinta anterioara.

In regiune, euro a fost chiar mai activ, apreciindu-se considerabil fata de coroana ceha (cu 0,38%), dar si in raport cu forintul unguresc (0,03%) si zlotul polonez (cu 0,07%).

Cursul BNR pentru dolar: moneda americana creste dupa decizia Fed

Dolarul american a castiga, joi, 2,28 bani (0,58%) in fata monedei nationale. Cursul calculat de BNR s-a situat la 3,9840 lei/dolar, fata de 3,9612 lei/dolar in sedinta de miercuri.

Si francul elvetian a urcat in raport cu leul romanesc, pana la un curs de 4,11 lei/franc, de la 4,0997 lei/franc cu o zi in urma.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...

Cum va evolua leul fata de dolar in perioada urmatoare?

In perioada urmatoare, este de asteptat ca dolarul sa continue sa creasca fata de euro si, implicit, in raport cu leul romanesc, avand in vedere ca banca centrala americana va continua sa majoreze dobanda de referinta si in acest an si anul viitor.

In sedinta de miercuri, Fed a majorat dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an.

Banca centrala americana a ajuns, astfel la a treia majorare a dobanzii cheie din acest an si a opta din decembrie 2015, cand Fed a intrerupt politica de relaxare monetara adoptata ca raspuns la criza financiara.

Cresterea de miercuri, cu 0,25 puncte procentuale, a fost in linie cu asteptarile analistilor, iar o noua majorare a dobanzii de referinta pe piata americana este asteptata in luna decembrie.

Totodata, pentru 2019, Fed previzioneaza o noua majorare in trei etape a dobanzii de referinta.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri