Curs valutar BNR astazi, 18 octombrie: leul se apreciaza fata de euro, dar scade in raport cu dolarul

Leul s-a apreciat, joi, 18 octombrie, in raport cu moneda unica europeana pentru a doua zi consectiv, insa a pierdut teren in fata dolarului american si a francului elvetian. La cat a ajuns cursul?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,6658 lei/euro, in coborare cu 0,09 bani (0,02%), de la 4,6667 lei/euro cat a fost miercuri.

Curs BNR pentru dolar: leul pierde teren in fata monedei americane

Pentru dolarul american, BNR a calculat un curs de 4,0493 lei/dolar, cu 1,34 bani (0,33%) peste cotatia din sedinta anterioara, respectiv 4,0359 lei/dolar.

Moneda americana nu este cotata direct pe piata romaneasca, ci prin intermediul monedei europene. Avand in vedere ca paritatea euro/dolar a scazut, joi, apropiindu-se, din nou, de 1,5 dolari/euro, leul s-a depreciat fata de dolar, insa s-a apreciat in raport cu euro.

Francul elvetian, urmarit de cei care au in derulare credite in aceasta moneda, a revenit si el pe crestere, recuperand scaderea din sedinta anterioara. Astfel, BNR a cotat moneda elvetiana la valoarea de 4,0769 lei/franc de la 4,0644 lei/franc cu o sedinta in urma.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...

Curs euro in regiune

In regiune, doar forintului unguresc a evoluat in aceeasi directie cu leul, apreciindu-se usor in raport cu moneda europeana. In schimb, coroana ceha si zlotul polonez au pierdut teren in fata euro, insa nesemnificativ.

La jumatatea sedintei de tranzactionare dejoi, coroana ceha si zlotul polonez inregistrau o pierdere de cate 0,03%, respectiv 0,06% in fata euro, in timp ce forintul unguresc era in crestere cu 0,08%.

Piata valutara din Romania a fost influentata, saptamana aceasta, de datele privind deficitul de cont curent, care este in crestere, fapt care a pus presiune pe leu in sensul deprecierii. In ultimele doua sedinte, insa, leul s-a aprecizat in raport cu euro, insa s-a depreciat fata de dolar, pe fondul cresterii monedei americane in raport cu euro pe plan international. Aceasta evolutie a avut loc in contextul in care Rezerva Federala Americana (Fed) a anuntat ca va majora in continuare dobanda de referinta pentru dolar, fapt care face moneda americana mai atractiva pentru investitori.

Citeste si:
BNR-ul lui Isărescu a făcut profit 1,8 miliarde lei
BNR-ul lui Isărescu a făcut...
Sursa foto: Ion Sebastian / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cat estimeaza specialistii ca va ajunge cursul euro/leu si inflatia
Setari Cookie-uri