In cazul monedei unice europene, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri, 9 noiembrie, un curs de 4,6588 lei/euro, in scadere cu 0,42 bani (0,09%), de la 4,6630 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara. Si fata de inchiderea saptamanii trecute leul este mai puternic in raport cu euro, avand in vedere ca vineri, 2 noiembrie, BNR cota euro la 4,6621 lei.

Curs BNR pentru dolar: leul scade, din nou, in raport cu dolarul

Moneda americana a urcat, la cursul BNR, la 4,1063 lei/dolar, cu 2,38 bani (0,58%) peste cotatia din sedinta anterioara, respectiv 4,0822 lei/dolar. Cursul dolarului revine, asadar, peste pragul de 4,1 lei/dolar, dupa mai putin de doua saptamani in care se mentinuse sub acest nivel. Asadar, raportul dolar/leu incheie saptamana in crestere atat fata de sedinta anterioara, cat si in raport cu cotatia de vinerea trecuta, de 4,0755 lei/dolar.

Moneda americana nu este cotata direct pe piata romaneassca, ci prin intermediul monedei unice europene. In acesta conditii, o apreciere a dolarului in fata euro se resimte si in cotatia pentru moneda nationala. In sedinta de vineri, cotatia euro/dolar a scazut sub 1,135 dolari/euro, iar aceasta apreciere a dolarului s-a manifestat si pe piata romaneasca.

Pentru francul elvetian, important pentru clientii bancilor care au in derulare imprumuturi in aceasta moneda, BNR a calculat un curs de 4,0799 lei/franc, de asemenea in urcare, de la 4,0720 lei/franc cu o zi in urma.

Cursul euro in regiune - cum a evoluat?

Aprecierea leului in fata euro a fost singulara in sedinta de vineri, celelalte monede la care ne raportam s-au depreciat in fata monedei unice europene. La jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha se deprecia cu 0,2% in raport cu moneda unica europeana, in timp ce zlotul polonez pierdea ceva mai putin, respectiv 0,14%. Si forintul unguresc marca, in aceeasi perioada, o pierdere apropiata in fata euro, respectiv 0,13%.

Evolutia favorabila a leului in fata euro pare a fi, insa, doar de moment. Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta la o depreciere a leului in raport cu euro. Peste 6 luni, acestia vad cursul euro/leu (in medie) la 4,6999 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7358 lei/euro.

Curs valutar BNR astazi, 29...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 29 noiembrie: leul incheie saptamana pe val