In regiune, piata a fost ceva mai animata. Coroana ceha a pierdut teren in fata monedei unice europene (aproximativ 0,11%), in timp ce zlotul polonez si forintul unguresc s-au apreciat in fara euro cu 0,16%, respectiv 0,14%.

Cursul BNR pentru dolar: moneda americana se depreciaza minor

Fata de dolarul american, moneda nationala a castigat 0,01 bani, cursul calculat de BNR scazand de la 3,9613 lei/dolar la 3,9612 lei/dolar in sedinta de marti.

In ceea ce priveste francul elvetian, cursul oficial publicat de banca centrala a scazut de la 4,0997 lei/franc la 4,0984 lei/francul elvetian.

Cum va evolua leul in viitor?

In perspectiva, economistii se asteapta la deprecierea leului fata de euro, pana la un curs de aproximativ 4,7 lei/euro peste sase luni si chiar sa depaseasca acest nivel anul viitor.

Curs valutar BNR astazi, 11...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 11 decembrie: leul scade pe linie

Potrivit unui sondaj al CFA Romania, in jur de 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6935 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375 lei/euro.

De asemenea, specialistii CFA Romania anticipeaza o inflatie medie pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) de 4,13%.

"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,88%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative", se mai arata in comunicatul CFA Romania.

Curs valutar BNR astazi, 10...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 10 decembrie: leul scade in raport cu euro

Sursa foto: By Billion Photos / Shutterstock.com