Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), raportul euro/leu s-a situat, luni, la 4,6332 lei/euro, in scadere cu 0,78 bani (0,17%) fata de la 4,6410 lei/euro in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: cum a evoluat cotatia?

In schimb, leul s-a apreciat fata de dolarul american cu 1,44 bani (0,36%) pana la un curs de 4,0019 lei/dolar, de la o cotatie de 3,9875 lei/dolar cu o sedinta in urma. Moneda americana revine, astfel, peste pragul de 4 lei, datorita aprecierii fata de euro.

Dolarul nu este cotat direct pe piata valutara de la Bucuresti, astfel ca raportul dolar/leul este stabilit prin prisma paritatii euro/dolar pe plan international. Iar aceasta a scazut, luni, in jurul valorii de 1,155 dolari/euro, de la peste 1,16 dolari/euro la finalul saptamanii trecute.

Francul elvetian, de interes in special pentru romanii cu credite in aceasta valuta, a scazut, luni, in fata leului, pana la o cotatie de 4,1113, de la 4,1316 lei/franc (2,03 bani sub cotatia din sedinta precedenta). Cotatia francului revine, astfel, mai aproape de deschiderea de saptamana trecuta, dupa sprintul de vineri.

Curs valutar BNR astazi, 28...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 28 noiembrie: leul creste in raport cu euro

Curs euro in regiune: leul, in trend cu monedele vecine!

Insa, de data aceasta, leul a evoluat oarecum similar monedelor din regiune. Coroana ceha si forintul unguresc, la fel ca si leul romanesc, s-au apreciat fata de euro, in timp ce zlotul polonez a pierdut teren comparativ cu moneda europeana.

La jumatatea sedintei de tranzactionare, raportul euro/coroana ceha era de aproximativ 25,7 coroane/euro, in scadere cu aprozimativ 0,14% fata de sedinta anterioara.

Forintul unguresc era, de asemenea, in crestere fata de euro, cu 0,05%, la 324,9 forinti/euro in jurul orei 14.00.

In schimb, zlotul polonez, in depreciere nesemnificativa fata de euro (0,03%), era cotat la 4,31 zloti/euro.

Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta la aprecierea monedelor din regiune, mai putin a leuluui romanesc. Acesta din urma este de asteptat sa se deprecieze cu un procent in urmatoarele 12 luni, pana la nivelul de 4,685 lei pentru un euro, dupa ce a inregistrat performante superioare altor monede din regiune in acest an.

Sursa foto: Shutterstock