Cursul de schimb euro/leu se opreste din scadere, iar leul revine pe depreciere in fata monedei unice europene, dupa o saptamana oarecum favorabila. Totodata, moneda nationala se depreciaza si fata de dolarul american in prima sedinta a saptamanii.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat luni, 25 martie, un curs de 4,7538 lei/euro, cu 0,29 bani (0,06%) peste valoarea la care a fost cotat euro in ultima sedinta a saptamanii trecute, respectiv 4,7509 lei/euro.

In ultimele 5 sedinte, leul a evoluat preponderent favorabil, in special imediat dupa anuntului agentiei de rating Standard &Poor’s, care a decis sa mentina stabila perspectiva pentru ratingul Romaniei. Ulterior, cursul a mai crescut odata cu anuntul BNR privind cresterea ingrijorartoare a deficitului de cont curent (in urcare de peste 16 ori in ianuarie 2019 fata de ianuarie 2018, de la 7 milioane de euro la 114 milioane de euro), avand in vedere ca acest indicator este cel care influeteaza cel mai mult si in mod direct cursul de schimb (cu cat valoarea acestuia este mai mare, cu atat leul este mai supus presiunilor de depreciere).

Curs BNR pentru dolar: leul pierde ce a castigat cu o zi in urma

In raport cu dolarul american, leul s-a depreciat luni, tendinta stabilita inca de la finalul saptamanii trecute, iar cursul a trecut, din nou, pragul de 4,2 lei/dolar. La BNR, dolarul american a fost cotat 4,2013 lei/dolar, in crestere cu 0,25 bani (0,06%) de la 4,1988 lei/dolar, cat a fost cotatia vinerea trecuta.

Moneda americana este cotata indirect pe piata valutara romaneasca, prin raportare la moneda unica europeana. Practic, leul se raporteaza doar la euro, iar cursul fata de toate celelalte monede cotate de BNR se calculeaza in functie de raportul leu/euro si de cotatia euro fata de celelalte monede pe plan extern. Asadar, evolutia de luni a leului in fata dolarului este data de deprecierea monedei nationale in fata euro, avand in vedere ca, pe plan international, cotatia euro/dolar a stagnat in jurul valorii de 1,13 dolari/euro.

Moneda elvetiana, cotata dupa aceeasi formula ca si dolarul american, a urcat, de asemenea, luni la cursul BNR la 4,2284 lei/franc, de la 4,2187 lei/franc in sedinta de vineri. Francul este urmatit in special de cei care au inca in derulare imprumuturi in modena elvetiana.

Cursul euro in regiune - apreciere pe linie

Dupa ce saptamana trecuta leul a evoluat, preponderent, contra curentului din regiune, in sedinta de luni a revenit in trend, avand in vedere ca si monedele din tarile vecine cu care ne comparam au scazut in fata euro. La jumatatea sedintei de tranzactionare de luni, coroana ceha avea un minus de 0,02% in raport cu euro, zlotul polonez era la limita deprecierii, cu o scadere de 0,01%, in timp ce forintul unguresc pierdea ceva mai mult, respectiv 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri