Leul s-a depreciat, luni, in fata monedei unice europene, insa s-a apreciat consistent in raport cu dolarul american, care a scazut sub pragul de 4 lei/dolar pentru prima data in ultimele trei saptamani, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cursul de schimb leu/euro a ajuns, astfel, la 4,6416 lei/euro, in crestere cu 0,39 bani (+0,08%) fata de sedinta anterioara, cand s-a situat la 4,6377 lei/euro.

In raport cu dolarul american, leul s-a apreciat pana la un curs de 3,9959 lei/dolar, in scadere cu 1,3 bani (-0,32%) fata de cotatia precedenta, de 4,0089 lei/dolar.

Dolarul nu este cotat direct pe piata romaneasca, astfel ca raportul leu/dolar se stabileste prin intermediul raportului euro/dolar pe plan international. Luni, acesta a oscilat in jurul valorii de 1,16 dolari/euro.

Moneda romaneasca a evoluat, luni in ton cu monedele din regiune (forintul unguresc, zlotul polonez si coroana ceha), care s-au apreciat usor in fata monedei unice europene la inceputul acestei saptamani.

Care sunt factorii care influenteaza cursul?

Leul s-a mentinut relativ stabil in ultimele luni, insa dupa ce s-a stabilizat peste valoarea de 4,6 lei/euro dupa ce Banca Nationala a anuntat, in toamna trecuta, ca isi muta atentia de la curs mai degraba pe dobanzi, astfel incat sa controleze fluctuatia acestora, in contextul in care creditarea s-a reorientat, in ultimii ani, de pe valuta pe lei. In aceste conditii, debitorii sunt acum mai expusi riscului de dobanda, decat riscului valutar.

In vara acestui an, cursul a atins maximul istoric de 4,6695 lei/euro, insa ulterior s-a stabilizat in jurul valorii de 4,63 lei/euro.

La stabilizarea cursului a contribuit si seria majorarilor dobanzii de politica monetara operate de BNR in acest an, de la 1,75% pe an la 2,5% pe an, in trei trepte. In aceste conditii, dobanzile la lei au devenit mai atractive pentru investitori, astfel ca acestia au contribuit la stabilitatea cursului.

Pe de alta parte, insa, moneda nationala este pusa sub presiune de adancirea constanta a deficitului de cont curent (importurile depasesc cu mult exporturile), astfel ca nevoie de valuta pentru plata importurilor suplimentare poate deprecia leul in fata euro.

Pentru perioada urmatoare, analistii anticipeaza o depreciere a leului in fata monedei unice europene. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,7224 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7688 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri