Astfel, comparativ cu sedinta precedenta, leul s-a depreciat in fata euro cu 0,17 bani (0,12%), pana la cursul oficial de 4,6656 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: crestere semnificativa fata de leu

O depreciere semnificativa a inregistrat leul in fata dolarului american in prima sedinta a pietei valutare din acest an. Moneda nationala a pierdut, in 3 ianuarie, 2,8 bani (0,69%) in raport cu dolarul, pana la un curs de 4,1016 lei/dolar, in crestere de la 4,0736 lei/dolar in ultima zi din 2018.

Moneda americana este cotata indirect pe piata valutara din Romania, prin intermediul euro. Astfel ca deprecierea leului fata de dolar este cauzata de scaderea euro in raport cu moneda americana pe plan international. Raportul dintre cele doua valutea a scazut, joi, in jur de 1,135 dolari/euro, dupa ce, in sedinta precedenta, s-a mentinut peste valoarea de 1,14 dolari/euro.

Fracul elvetian, de interes pentru debitorii care au de platit rate pentru credite contractate in aceasta valuta, s-a apreciat, de asemenea, in sedinta de joi. BNR a calculat pentru franc un curs de 4,1529 lei/franc, cu mai mult de un ban peste cotatia din 31 decembrie 2018, de 4,1404 lei/franc.

Curs valutar BNR astazi, 16...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 16 ianuarie: euro, inca un maxim istoric

Cursul euro in regiune - coroana ceha se apreciaza

In regiune, monedele tarilor vecine au evoluat mixt fata de moneda unica europeana. Doar coroana ceha a continuat sa se aprecieze, in timp ce zlotul polonez si forintul unguresc s-au depreciat in raport cu euro, urmand o tendinta similara cu eca a leului romanesc.

Coroana ceha era, la jumatatea sedintei de joi, in crestere fata de euro cu aproximativ 0,18%. In schimb, forintul unguresc scadea cu 0,15%, iar zlotul polonez inregistra un regres de 0,33% in fata monedei unice europene.

Deprecierea leului pe plan intern este in ton cu estimarile analistilor financiar bancari care considera ca moneda nationala a fost nejustificat de stabila in 2018, avand in vedere dezechilibrele macroeconomice, in special adanciurea ingrijoratoare a deficitului de cont curent.

Pentru urmatoarele 12 luni, analistii estimeaza un nivel al cursului de peste 4,74 lei/euro.