Astfel, cursul oficial pentru euro a crescut cu circa jumatate de ban astazi, la 4,6478 lei/euro, dupa ce luni batea pasul pe loc in comparatie cu referinta de vineri.

In ceea ce priveste francul elvetian, cursul a urcat cu peste jumatate de ban, la 4,1386 lei/franc.

La ce sa ne asteptam in privinta cursului de schimb leu/euro?

In ciuda unei relative stabilitati, toamna nu se anunta prea linistita pentru leu. Moneda nationala este direct influentata de deficitul de cont curent si, in conditiile in care acesta creste accelerat si nu exista surse consistente de valuta pentru a-l finanta, este posibil sa sistam la deprecierea monedei nationale in perioada urmatoare, de altfel anticipata de majoritatea analistilor.

Cele mai recente date publicate de BNR arata o adancire a deficitului de cont curent la 4,8 miliarde de euro la 7 luni (ianuarie - iulie 2018) cu mai mult de un miliard de euro fata de luna anterioara si cu aproximativ 650 de milioane de euro peste cel din primele 7 luni ale lui 2018. Deficitul extern este cauzat in principal de balanta bunurilor (import/export de bunuri) care, in perioada mentionata, a inregistrat un deficit de peste 7 miliarde de euro.

Curs valutar BNR astazi, 11...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 11 decembrie: leul scade pe linie

In aceste conditii, pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta deprecierea leului cu un procent in urmatoarele 12 luni, pana la un nivel mediu de 4,685 lei pentru un euro.

Sursa foto: Shutterstock