Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de 4,6559 lei pentru un euro, in crestere cu 0,4 bani (0,09%) de la 4,6519 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Cursul BNR pentru dolar: leul, tot mai puternic

Pentru dolar, BNR a calculat un curs de 3,9517 lei/dolar, in scadere cu 2,26 bani (0,57%) de la 3,9743 lei/dolar cu o zi in urma.

In ceea ce priveste francul elvetian, important pentru romanii cu credite in aceasta moneda, cursul a crescut de la 4,1133 lei/franc in sedinta de joi la 4,1351 lei/franc o zi mai tarziu (cu peste 2 bani).

Pe plan international, raportul euro/dolar a evoluat in favoarea monedei europene, depasind chiar pragul de 1,18 dolari/euro, fapt care a determinat si deprecierea dolarului american in fata leului romanesc.

Curs valutar BNR astazi, 11...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 11 decembrie: leul scade pe linie

Cursul euro in regiune: creste fata de celelalte monede

Euro nu s-a apreciat, vineri, doar in raport cu leul, ci si fata de celellate monede din regiune.
Astfel, coroana ceha a pierdut 0,07% din valoare, pana la aproximativ 25,5 coroane/euro, forintul unguresc s-a depreciat in aceeasi masura, pana la 323,7 forinti/euro, iar zlotul polonez a scazut cu 0,05%, la 4,29 zloti/euro.

Piata valutara din Romania devine tot mai volatila, mai ales ca datele privind deficitul de cont curent, publicate de BNR, nu sunt imbucuratoare.

Cele mai recente date publicate de BNR arata o adancire a deficitului de cont curent la 4,8 miliarde de euro la 7 luni (ianuarie - iulie 2018) cu mai mult de un miliard de euro fata de luna anterioara si cu aproximativ 650 de milioane de euro peste cel din primele 7 luni ale lui 2018. Deficitul extern este cauzat in principal de balanta bunurilor (import/export de bunuri) care, in perioada mentionata, a inregistrat un deficit de peste 7 miliarde de euro.

Moneda nationala este direct influentata de deficitul de cont curent si, in conditiile in care acesta creste accelerat si nu exista surse consistente de valuta pentru a-l finanta, este posibil sa sistam la deprecierea monedei nationale in perioada urmatoare.

Curs valutar BNR astazi, 10...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 10 decembrie: leul scade in raport cu euro

Totusi, analistii sustin ca Banca Nationala este inca destul de preocupata de mentinerea unui curs stabil, asa ca va actiona in acest sens.