Cursul leu/euro se apropie destul de rapid de pragul de 4,66 lei/euro, confirmand trendul de crestere conturat in ultimele 6 sedinte. In ultima zi a saptamanii, vineri, 21 septembrie, a mai castigat 0,4 bani in fata leului. In schimb, dolarul american continua sa se deprecieze, atat in fata euro cat si, implicit, a leului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de 4,6559 lei pentru un euro, in crestere cu 0,4 bani (0,09%) de la 4,6519 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Cursul BNR pentru dolar: leul, tot mai puternic

Pentru dolar, BNR a calculat un curs de 3,9517 lei/dolar, in scadere cu 2,26 bani (0,57%) de la 3,9743 lei/dolar cu o zi in urma.

In ceea ce priveste francul elvetian, important pentru romanii cu credite in aceasta moneda, cursul a crescut de la 4,1133 lei/franc in sedinta de joi la 4,1351 lei/franc o zi mai tarziu (cu peste 2 bani).

Pe plan international, raportul euro/dolar a evoluat in favoarea monedei europene, depasind chiar pragul de 1,18 dolari/euro, fapt care a determinat si deprecierea dolarului american in fata leului romanesc.

Cursul euro in regiune: creste fata de celelalte monede

Euro nu s-a apreciat, vineri, doar in raport cu leul, ci si fata de celellate monede din regiune.
Astfel, coroana ceha a pierdut 0,07% din valoare, pana la aproximativ 25,5 coroane/euro, forintul unguresc s-a depreciat in aceeasi masura, pana la 323,7 forinti/euro, iar zlotul polonez a scazut cu 0,05%, la 4,29 zloti/euro.

Piata valutara din Romania devine tot mai volatila, mai ales ca datele privind deficitul de cont curent, publicate de BNR, nu sunt imbucuratoare.

Cele mai recente date publicate de BNR arata o adancire a deficitului de cont curent la 4,8 miliarde de euro la 7 luni (ianuarie - iulie 2018) cu mai mult de un miliard de euro fata de luna anterioara si cu aproximativ 650 de milioane de euro peste cel din primele 7 luni ale lui 2018. Deficitul extern este cauzat in principal de balanta bunurilor (import/export de bunuri) care, in perioada mentionata, a inregistrat un deficit de peste 7 miliarde de euro.

Moneda nationala este direct influentata de deficitul de cont curent si, in conditiile in care acesta creste accelerat si nu exista surse consistente de valuta pentru a-l finanta, este posibil sa sistam la deprecierea monedei nationale in perioada urmatoare.

Totusi, analistii sustin ca Banca Nationala este inca destul de preocupata de mentinerea unui curs stabil, asa ca va actiona in acest sens.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri