Leul incheie saptamana in scadere fata de moneda unica europeana, insa cotatia ramane sub cea de la finalul saptamanii trecut. In raport cu dolarul, evolutia monedei nationale a fost inversa: s-a intarit usor pe finalul saptamanii, dar nu a reusit sa ajunga la “performanta” de la sfarsitul saptamanii trecute.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), raportul euro/leu s-a situat, vineri, la 4,6410 lei/euro, in crestere cu 0,27 bani (0,06%) fata de 4,6383 lei/euro in sedinta anterioara. Cu toate acestea, euro nu a reusit sa depaseasca valoarea inregistrata vinerea trecuta, de 4,6440 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: cum a evoluat cotatia?

In schimb, leul s-a apreciat fata de dolarul american cu 0,28 bani (0,07%) pana la un curs de 3,9875 lei/dolar, de la o cotatie de 3,9903 lei/dolar cu o zi in urma. Comparativ cu inchiderea de saptamana trecuta, cursul dolar/leu este, insa, mai defavorabil monedei nationale, avand in vedere ca acesta se situa la 3,9789 lei/dolar vineri, 31 august.

Romanii cu credite in franci elvetieni se uita cu atentie si la evolutia acestei monede, iar vestile nu sunt prea bune. Moneda elvetiana inchide saptamana in crestere fata de leu, la 4,1316 lei/franc, cu 1,82 de bani peste cotatia din sedinta precedenta, de 4,1134 lei/franc. Valoarea de vineri o depaseste si pe cea de la finalul saptamanii trecute, cand francul era cotat la 4,1143 lei.

Aprecierea leului in raport cu dolarul american este explicata prin prisma evolutiei raportului euro/dolar pe pietele internationale, avand in vedere ca dolarul nu este cotat direct pe piata valutara de la Bucuresti. Paritatea celor doua valute a oscilat, vineri, in jurul valorii de 1,16 dolari/euro, in usoara crestere fata de sedinta precedenta.

Curs euro in regiune: monedele vecine, in crestere

Insa leul a evoluat contrar tendintei din regiune in raport cu moneda unica europeana. In timp ce moneda noastra s-a depreciat, cele din tarile vecine s-au intarit in fata euro. Atat coroana ceha, forintul unguresc cat si zlotul polonez au crescut, vineri, comparativ cu moneda europeana, acestea din urma cel mai spectaculos, cu 0,23%, respectiv 0,36%.

De altfel, o serie de analisti externi, chestionati de Reuters, estimeaza ca, in perioada urmatoare, monedele din Europa Centrala si de Est s-ar putea aprecia, mai putin leul romanesc.

Potrivit acestora, forintul unguresc si zlotul polonez ar putea sa se intareasca, anul viitor, pana la nivelul pe care il inregistrasera la finele lui 2017, in timp ce coroana ceha ar putea chiar depasi acest nivel, in perspectiva inaspririi politicii monetare in zona euro.

In schimb, leul romanesc este de asteptat sa se deprecieze cu un procent in urmatoarele 12 luni, pana la nivelul de 4,685 lei pentru un euro. Inasprirea estimarilor vine dupa ce leul a inregistrat performante superioare altor monede din regiune in acest an.

In schimb, forintul ungar ar urma sa se aprecieze cu 2,9% in urmatoarele 12 luni, pana la 319 forinti pentru un euro, iar zlotul cu 2,3%, pana la 4,235 zloti pentru un euro. In acelasi timp, coroana ceha ar putea sa se aprecieze cu 2,6%, pana la 25,1 coroane pentru un euro, sustin analistii citati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri