Leul si alte monede din regiune s-au depreciat usor in raport cu euro luni, dupa anuntarea rezultatelor partiale ale alegerilor din Grecia, in timp ce pe pietele externe euro s-a depreciat fata de dolar dar a recuperat ulterior, iar in raport cu francul elvetian a inregistrat o evolutie mai stabila.

In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,4850-4,4870 lei, fata de 4,4830 lei/euro in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de vineri. Francul elvetian s-a depreciat usor in fata euro pe pietele internationale, cu 0,4%, si a ajuns la 1,0104 euro/franc, cotatie care implica un curs de 4,5331 lei/franc, scrie Mediafax.

Dolarul s-a apreciat in timpul noptii pe pietele din Asia, in urma anuntului ca Syriza a castigat alegerile legislative din Grecia. Syriza se opune masurilor de austeritate impuse Greciei de UE, FMI si Banca Centrala Europeana in schimbul unui pachet masiv de imprumuturi. Pietele financiare considera ca planurile Syriza de a renunta la austeritate si de a obtine reducerea datoriilor tarii ar putea conduce chiar la o iesire a tarii din zona euro.

Aproape de ora 10:00, cursul euro/dolar se situa la 1,1226 dolari pe euro, cotatie care implica un nivel de 3,9938 lei/dolar. Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri o referinta de 4,5817 lei/francul elvetian, respectiv de 3,998 lei/dolar. "Reactia la rezultatul alegerilor din Grecia este modest pe est-europene, inclusiv pe leu. Este inregistrata o usoara depreciere a monedelor din regiune, in urma cumpararii de euro contra acestora. Francul elvetian ramane peste euro pe pietele externe, in timp ce dolarul s-a intarit in raport cu euro si a incercat sa sparga pragul de 1,11 dolari/euro. Moneda americana nu a reusit sa treaca de acest prag, iar ulterior euro a recuperat terenul pierdut", a declarat dealerul unei banci.

Volumele din piata interbancara locala au fost reduse in prima ora, la aproximativ trei sferturi din media pentru acest interval al zilei. Tranzactiile au avut loc intre un minim de 4,4825 lei/euro si un maxim de 4,4905 lei/euro. In regiune, zlotul s-a depreciat cu 0,5% in raport cu euro, iar forintul cu 0,7%.

Grecii au oferit duminica o victorie clara partidului Syriza, pentru a "scrie istorie", "lasand austeritatea in urma", a afirmat Alexis Tsipras, primul lider european ales pentru respingerea explicita a politicilor dificile impuse de UE membrilor sai. Formatiunea de extrema-stanga Syriza se claseaza pe primul loc in scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,73%, fiind urmata de partidul conservator Noua Democratie, potrivit rezultatelor oficiale anuntate dupa numararea a 40% din buletinele de vot.

Partidul antiausteritate ramane insa la limita majoritatii absolute, o situatie care ar trebui sa il oblige sa gaseasca sustinere pe viitor.
Cursul pentru francul elvetian anuntat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, inregistrand astfel al saselea maxim consecutiv in ultimele sapte sedinte, in timp ce dolarul crescut puternic si a atins un nou record, de 3,998 lei, iar euro a scazut la 4,4935 lei.

Referinta pentru franc a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi. Cursul pentru anuntat de BNR se afla astfel pentru a doua sedinta consecutiv peste nivelul euro. Banca centrala a anuntat un curs in urcare puternica pentru dolar, cu 12,59 bani (3,25%), la 3,998 lei, dupa ce euro s-a depreciat joi si vineri fata de moneda americana pe pietele externe, in urma anuntului Bancii Centrale Europene ca va lansa un program masiv de achizitii de obligatiuni. Evolutia dolarului in raport cu leul este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe.

Francul s-a apreciat puternic incepand din 15 ianuarie, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis joi sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 22,5% fata de leu.
Cotatia pentru euro a scazut vineri cu 0,7 bani, la 4,4935 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri