Leul a rezistat vineri bine volatilitatii initiale de pe pietele financiare, iar BNR a anuntat la mijlocul zilei o referinta de 4,5366 lei/euro, in urcare cu numai 1,87 bani (0,41%) fata de ziua anterioara, ca urmare a anuntarii rezultatului referendumului din Marea Britanie (Brexit). Cursul de schimb anuntat pentru dolar a crescut puternic, cu 10,67 bani (2,7%), la 4,0766 lei/dolar, maximul de la inceputul lunii martie. Miscarea ampla a dolarului in raport cu leul a fost determinata de deprecierea euro fata de moneda americana pe pietele financiare internationale.

Cursul pentru dolar este cel mai ridicat de la inceputul lunii martie. Cel mai recent, BNR a anuntat o referinta mai ridicata pentru dolar pe 3 martie, cand moneda americana se situa la 4,0986 lei/euro. Referinta de vineri pentru euro este cea mai ridicata incepand de joi saptamana trecuta (16 iunie), cand BNR a anuntat 4,5396 lei/euro, maximul ultimilor doi ani si jumatate.

Lira sterlina a pierdut teren in fata leului, in urma deprecierii puternice fata de euro pe pietele externe. Astfel, cursul lirei sterline anuntat de BNR a scazut cu 22 de bani (3,7%), la 5,6686 lei/lira, cel mai mic incepand cu 4 mai, cand s-a situat 5,6609 lei/lira.

BNR a anuntat joi o referinta de 4,5179 lei/euro, in scadere cu 1,41 bani fata de ziua anterioara.

Pietele financiare globale au devenit mai optimiste in ultimele zile de dinaintea referendumului, in contextul in care sondajele de opinie au evidentiat cresterea suportului pentru ramanerea Marii Britanii in UE.

Francul elvetian a crescut cu 1,36 bani, la 4,1791 lei/franc, dupa ce moneda Elvetiei a avansat usor in raport cu euro pe pietele internatinale. Francul este considerat moneda de refugiu de catre investitori in perioade de criza.

Leul a rezistat mai bine in piata interbancara decat alte valute din regiune

In piata interbancara, euro se tranzactiona inainte de anuntarea referintei BNR in urcare cu 0,6%, la 4,5368 lei/euro, in contextul in care volatilitatea de pe pietele financiare s-a mai calmat in cursul zilei fata de primele tranzactii dupa anuntarea rezultatului referendmului din Marea Britanie, cand euro s-a tranzactionat in piata interbancara pana la un maxim de 4,5610 lei/euro, reprezentand o depreciere de 1,15% fata de inchiderea zilei precedente.

Forintul si zlotul au avut o evolutie similara cu a leului pe parcursul zilei, dar miscarea a fost mai ampla, in special pe zlot, o valuta cu volume de tranzactionare mult mai ridicate decate ale leului sau forintului.

Astfel, euro a crescut cu 2,2% fata de zlot si cu 1,1% in relatie cu forintul.

In timp ce valutele din Europa Centrala si de Est au pierdut teren fata de euro, moneda europeana s-a depreciat cu 2,3% in raport cu dolarul american, preferat de investitori pentru siguranta in momente de volatilitate ridicata.

Lirsa sterlina a scazut puternic in urma deciziei de la referndum, inregistrand o depreciere de 4,3% fata de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri