Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut joi cu 1,52 bani, la 4,5025 lei/euro, depasind pentru prima data in aproape 11 luni nivelul de 4,5 lei/euro, in timp ce dolarul a urcat cu 1,17 bani, la 4,1166 lei/euro, deprecierea leului fiind determinata de factori externi.

Marti, BNR a publicat un curs pentru euro de 4,4873 lei, iar pentru dolar de 4,1049 lei. Referinta pentru francul elvetian a avansat cu 1,74 bani, de la 4,1445 lei/franc marti la 4,1619 lei/franc, scrie Mediafax.

BNR a anuntat, cel mai recent, o referinta peste 4,5 lei/euro la inceputul anului, euro fiind cotat peste acest nivel pe 22 ianuarie, la 4,5005 lei. Un curs mai ridicat decat cel inregistrat azi a fost consemnat cel mai recent pe 21 ianuarie, la 4,5110 lei/euro.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cititi si Care sunt estimarile pe curs ale analistilor pentru finalul de an

Citeste si:
Cursul leu-euro ar putea ajunge 4,866 in urmatoarele 12 luni
Cursul leu-euro ar putea...

"Nu credem ca s-au schimbat argumentele bancii centrale privind potentialul limitat de depreciere peste 4,5-4,52 lei/euro, avand in vedere ca eventualele beneficii economice pe zona exporturilor ar fi compensate de scaderea venitului disponibil pentru romanii cu credite in valuta. Cum factorii externi se afla in spatele deprecierii leului, nu credem ca perechea va consolida peste 4,5 lei/euro", se arata intr-o nota catre analisti si investitori a ING Bank Romania.

In piata interbancara, tranzactiile au avut loc intre un minim de 4,4926 lei/euro si un maxim de 4,5031 lei/euro, cursul fiind in crestere usoara inainte de anuntarea referintei BNR.

Leul a pierdut teren in fata euro dupa dezamagirea cauzata de deciziile Bancii Centrale Europene saptamana trecuta, iar o revenire a cotatiilor nu pare probabila inaintea ultimului eveniment cu impact major pe pietele financiare in acest an, sedinta Rezervei Federale a SUA (Fed) de saptamana urmatoare.

BCE a redus dobanda acordata pentru depozitele bancilor de la -0,2% la -0,3% si a anuntat ca extinde achizitiile de obligatiuni pana cel putin in martie 2017. Pentru Fed, cei mai multi analisti anticipeaza o crestere a dobanzii de politica monetara, prima majorare a ratei cheie din aproape un deceniu.

Citeste si:
Economia romaneasca in 2020: La cat ajunge cursul de schimb
Economia romaneasca in 2020:...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Leul s-a depreciat fata de euro in ultima zi din 2019