Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana dupa ce 51,9% dintre locuitorii tarii au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% s-au declarat pentru ramanerea in Uniune, potrivit datelor Comisiei Electorale britanice, citate de BBC.

Dobanzile la credite, in urcare. ROBOR creste cu 11% dupa anuntarea rezultatelor

Update 12:50: Rata medie a dobanzii pentru creditele contractate in lei (ROBOR) a inregistrat cresteri semnificative, la doar cateva ore dupa ce rezultatele referendumului organizat in Marea Britanie au aratat ca englezii sunt pregatiti sa iasa din Uniunea Europeana. Astfel, ROBOR la trei luni (rata in care se contracteaza cele mai multe credite ipotecare) a crescut cu 0,09 puncte procentuale, de la 0,76% la 0,85%, potrivit datelor BNR.

Iohannis: Nu sunt motive de ingrijorare pentru economia romaneasca si pentru finantele romanesti

Update 12:00: Klaus Iohannis a declarat, la finalul consultarilor cu premierului cu Dacian Ciolos, cu guvernatorul BNR si cu liderii partidelor, ca in urma rezultatului referendumului din Marea Britanie nu exista probleme de ingrijorare pentru economia romaneasca si pentru finantele romanesti.

"Din discutiile preliminarii pe care le-am avut cu liderii politici, am inteles ca toata lumea este perfect de acord ca Romania sa continue calea europeana, iar din discutiile pe care le-am avut cu domnul prim-ministru, cu domnul guvernator, am inteles ca nu sunt motive de ingrijorare pentru economia romaneasca si pentru finantele romanesti", a spus Iohannis, citat de News.ro.

David Cameron, premierul Marii Britanii, si-a anuntat demisia

Update 10:35: David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat intr-o conferinta de presa organizata la Downing Street ca tara sa are nevoie de un nou premier dupa rezultatul referendumului pentru iesirea Marii Britanii din UE. Acesta a precizat ca va ramane la conducere timp de cel putin trei luni si ca tara ar trebui sa aiba un nou sef al Guvernului pana la congresul Partidului Conservator din toamna

Bursele se prabusesc: Londra -8,2%, Frankfurt -9,1%, Bucuresti -6%

Update 10:30: Toate bursele europene au scazut la startul sedintei de vineri. In Marea Britanie, piata scadea cu 8,2% la inceputul zilei, peste 120 mld. lire sterline fiind sterse din capitalizarea companiilor listate. In Germania, indicele DAX pierdea 9,1%, in Polonia WIG 20 scadea cu 8% iar la Bucuresti scaderile ajungeau la 6%.

Update 09:30: Rezultatele finale arata ca peste 17,4 milioane de britanici s-au declarat pentru Brexit la referendumul de joi, iar 16,1 milioane si-au dorit ramanerea tarii in Uniunea Europeana

Update 07:00: BBC scrie ca Regatul Unit a decis cu un scor strans sa paraseasca Uniunea Europeana (UE), dupa 43 de ani, intr-un referendum istoric. Londra si Scotia au votat puternic "Remain", insa tabara proeuropeana a fost subminata de rezultate slabe in nordul Angliei.

Potrivit BBC, pana acum s-au numarat 15.580.755 voturi in favoarea iesirii din Uniunea Europeana si 14.439.820 voturi pentru ramanere, ceea ce inseamna un scor la 52% la 48% pentru tabara Brexit.

Bancherii si brokerii din Londra voteaza masiv pro-UE

Update 04:00: Rezultatele oficiale din City of London, centrul financiar al capitalei Marii Britanii, indica o victorie fara probleme a sustinatorilor mentinerii tarii in Uniunea Europeana. Astfel, 75,3% din voturi sunt pentru ramanerea Regatului in UE, restul de 24,7% fiind in favoarea Brexit-ului.

Numaratoarea partiala oficiala a voturilor din toata tara pana la aceasta ora inclina insa in continuare catre Brexit (52,6% vs 47,4%), diferenta dintre cele doua tabere marindu-se de la circa 18.000 voturi acum o ora, la 137.000 de voturi in prezent.

Rezultatul referendumului, inca departe de datele finale

Update 03:38: Doar 13 din cele 369 de zone electorale asteptate sa trimita rezultatele referendumului au raportat pana la aceasta ora numarul oficial de voturi. Voturile numarate pana acum reprezinta doar 3,4% din total.

Lira scade puternic dupa primele rezultate oficiale

Update 03:30: Lira sterlina a scazut semnificativ dupa anuntul primelor rezultate oficiale. In raport cu dolarul american, lira a pierdut 2,8% in mai putin de doua ore, nivelul GBP/USD scazand de la peste 1,5 inaintea inceperii numararii voturilor, la 1,458 dupa anunturile venite din Newcastle si Sunderland.

"A fost o schimbare puternica de trend, ceva ce practic nu vedem niciodata. Miscarea a fost mai puternica decat cea pe care am vazut-o in Miercurea Neagra (n.red. scaderea puternica ce a avut loc in 1992, ca urmare a iesirii Marii Britanii din mecanismul european al ratelor de schimb)", a declarat, pentru BBC, Joe Rundle, director de tranzactionare ETX Capital.

Sursa grafic: FX Street

Rezultate partiale oficiale la ora 03:00: doar 18.000 de voturi despart cele doua tabere

Update 03:10: La ora 03:00 (01:00 ora Marii Britanii) rezultatele partiale oficiale indicau o victorie a sustinatorilor Brexit-ului. Astfel, la nivelul intregii Marii Britanii, 299.698 voturi (51,6%) erau inregistrate in favoarea iesirii tarii din UE, in vreme ce 280.820 (48,3%) de voturi sustineau ramanerea tarii in Uniunea Europeana.

Tara Voturi iesire UE Voturi ramanere in UE

Cum s-au impartit voturile

Anglia 275.764 226.876
Irlanda de Nord 8.905 32.064
Scotia 14.929 21.880
Tara Galilor N/A N/A

Incepe numaratoarea in centrul financiar londonez: prezenta 73,5%

Update 2:57: Numaratoarea voturilor in City of London, centru financiar al Londrei, a inceput, prezenta oficiala anuntata de comisia electorala fiind de 4.405 (73,5%).

Sunderland voteaza puternic in favoarea unui Brexit

Update 02:50: O majoritate semnificativa a britanicilor din Sunderland au votat votat in favoarea unui Brexit, rezultatele oficiale indicand ca aceasta tabara a castigat cu 61,3% din voturi. De cealalta parte, sustinatorii ramanerii in UE au adunat 38,7% din voturi. Aceasta este cea mai puternica victorie anuntata pana acum a taberei anti-UE.

Victorie minora a sustinatorilor UE in Newcastle

Potrivit BBC, Newcastle a inregistrat o prezenta la vot de 68% (129.072 buletine de vot numarate). Dintre acestea, 65.404 (50,6%) sunt voturi pentru ramanerea Marii Britanii in UE si 63.598 (49,2%) sunt pentru iesirea tarii din Uniune. Analistii BBC sustin ca rezultatele din Newcastle pot fi considerate surprinzatoare, avand in vedere ca orasul era initial vazut ca un puternic sustinator al ramanerii in UE.

Tabara pro-UE castiga fara probleme in Gibraltar

Update 02:30: In teritoriul Gibraltar, 96% dintre britanici au votat pentru ramanerea in UE, restul de 4% din voturi mergand in tabara celor care sustin Brexit-ul. Rezultatele din Gibraltar sunt conform asteptarilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri