Curs valutar BNR azi, 29 august: leul se depreciaza pe linie

Leul a continuat sa se deprecieze in raport cu moneda unica europeana, astfel incat cursul de schimb euro/leu este tot mai aproape de pragul de 4,65 lei/euro. In plus, miercuri moneda natioanala a pierdut teren si in fata dolarului american, dupa cateva zile de apreciere, si a francului elvetian. Iata care este cursul oficial al BNR pentru principalele valute in care tranzactioneaza romanii: euro, dolar si francul elvetian.

Cursul anuntat miercuri de BNR pentru paritatea euro/leu a crescut cu 0,15 bani (0,03%), pana la 4,6489 lei/euro, de la 4,6474 lei/euro cu o zi in urma.

In acelasi timp, in raport cu dolarul, leul a pierdut ceva din aprecierea castigata in ultimele zile, astfel incat BNR a anuntat un curs de 3,9852 lei/dolar, cu 1,29 bani (0,32%) peste cotatia din sedinta precedenta.

Curs BNR pentru dolar: cum se stabileste cotatia?

Dolarul nu este cotat direct pe piata romaneasca, astfel ca raportul dolar/leu se stabileste prin intermediul raportului euro/dolar pe plan international. Miercuri, acesta a scazut sub pragul de 1,17 dolari/euro, dupa cresterea puternica fata de sedinta de luni, astfel ca aprecierea usoara a dolarului in fata euro s-a reflectat si in cotatia monedei americane fata de leu.

In ultimele doua saptamani, dolarul s-a depreciat semnificativ fata de euro (cu 3,5%) in fata monedei unice europene, de la 1,13 dolari/euro la peste 1,17 dolari/euro.

Citeste si:
Mugur Isarescu despre scaderea euro: Nu BNR a vandut!
Mugur Isarescu despre...

Opiniile referitoare la evolutia viitoare a raportului euro/dolar sunt impartite. In timp ce unii analisti previzioneaza o depreciere accelerata a monedei americane, pe fondul temerilor cu privire la intrarea economiei americane pe un trend descendent, altii se asteapta la o apreciere a dolarului datorita dobanzilor deja ridicate din SUA. Mai mult, pietele asteapta cel putin inca o majorare de dobanda din partea Rezervei Federale (Fed), fapt care ar alimenta asteptarile de apreciere a dolarului.

Curs euro in regiune: apreciere fata de majoritatea monedelor

Francul elvetian, urmarit in special de romanii care au credite in aceasta moneda, s-a apreciat si el miercuri in fata leului romanesc cu mai mult de un ban, pana la un curs de 4,0787 lei/franc, de la 4,0661 lei/franc in sedinta de marti.

Raportat la pietele din regiune, deprecierea suferita miercuri de leu in fata monedei unice europene (de 0,03%) este cea mai redusa. Cel mai mult a pierdut zlotul polonez (aproximativ 0,25%) urmat la mica distanta de forintul unguresc (cu o depreciere de aproximativ 0,21%). In acelasi timp, coroana ceha era, de asemenea, in scadere fata de euro la jumatatea sedintei, cu o pierdere de 0,13%.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri