Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele doua luni un excedent de 285 milioane euro, comparativ cu un deficit de 201 milioane euro in perioada similara a anului trecut, in conditiile reducerii deficitului la balanta veniturilor primare cu 248 milioane euro, potrivit datelor BNR.

Astfel, deficitul balantei veniturilor primare a scazut in primele doua luni de la 499 milioane euro la 251 milioane euro, in timp ce balanta veniturilor secundare a trecut de la un deficit de 39 milioane euro la un excedent de 97 milioane euro, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei, citat de Mediafax.

Totodata, balanta bunurilor si serviciilor si-a marit excedentul cu 102 milioane euro, de la 337 milioane euro la 439 milioane euro. Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 409 milioane euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul net estimat) au inregistrat 358 milioane euro, iar creditele intragrup s-au plasat la 51milioane euro net.

Datoria externa pe termen lung a insumat 74,56 miliarde euro la finele lunii februarie, reprezentand 79,6% din total datorie externa, in scadere cu 1,5% fata de sfarsitul anului trecut. Datoria externa pe termen scurt s-a plasat la 19,06 miliarde euro (20,4% din total datorie externa), cu 2,6% mai mare.

In acest interval, datoria externa totala a scazut cu 676 milioane euro. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 48,5% in perioada ianuarie - februarie 2015, comparativ cu 37,3% anul trecut. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost de 7 luni 28 februarie, comparativ cu 6,9 luni la sfarsitul anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri